Gazdaság

Végelszámolja egyik cégét Matolcsy fia

Németh Dániel
Németh Dániel
Matolcsy Máté Huba másik cége pedig hamar rendezte jelzáloghitelét, így tehermentes lett a II. kerületi családi ingatlan. Sikertörténet 2019-ből.

Tavaly szeptember végelszámolást indított egyik vállalkozásánál Matolcsy Máté Huba, a jegybankelnök Matolcsy György idősebb gyermeke. Az Amur Online Kft. internetes kereskedelemmel foglalkozott, a cégadatok alapján kispályás módon, érdemi jövedelme ebből a tevékenységből nem származott az idősebb Matolcsy-gyereknek. A legutolsó teljes üzleti évükben, 2021-ben nem keletkezett bevételük, adózott eredményük 313 ezer forintos mínusz lett, a tavalyi tört évben pedig 2,4 millió forint veszteséget értek el a végelszámolás elindításáig. Igazán fényes a korábbi néhány évük sem volt, 2018-ban azért még elértek 8,55 millió forintos eredményt.

A céget feleségével közösen tulajdonolta és vezette Matolcsy Máté, de a pár bejegyzett lakcíme nemrég elkülönült: a II. kerületi Kondor úti ingatlan helyett a családfő a szintén abban a kerületben található ingatlant jelölt meg címeként. A Kondor úti ingatlan (kiemelt képünkön) érdekességét az adja, hogy az épület egy részét a Matolcsy-gyerek családja használta (ennek részleteiről itt írt lapunk; a rezidencia egy kőhajításnyira van a testvér, Matolcsy Ádám luxusvillájától, amelybe – mint megírtuk – akkoriban Matolcsy György vette be magát).

Az ingatlan megszerzéséhez jelentős, 90 millió forintos hitelt vettek fel, melyben közreműködött Matolcsy Máté másik céges érdekeltsége, a Mém Műhely Kft. E társaság közbeiktatásával vették meg a Kondor úti lakórészt, a jelzálogot is a Mémre jegyezték be – írtuk 2018 márciusában. Jelzálognak azonban már nyoma sincs a friss földhivatali és jelzálogjogi nyilvántartásokban. Pedig négy évvel ezelőtt még kétséges volt, hogy egy – akkoriban – többnyire veszteségesen működő vállalkozás hogyan képes kitermelni a törlesztőrészleteket.

Csakhogy az elmúlt években nagyot fordult a világ a Mémmel. A cég 2017-ben még veszteséges volt (12,1 millió forint), ám azt követően melléjük állt a szerencse, vagy gyümölcsözni kezdett az üzleti stratégiájuk, és 2018-2021 között összesen 268,3 millió forint adózott nyereséget könyvelt el a főtevékenysége szerint társadalomtudományi, humán kutatással, fejlesztéssel foglalkozó társaság. Vagyis volt miből rendezni a jelzáloghitelt, amit a cégadatok szerint 2019-ben már töröltek is a cégnyilvántartásból.

Ehhez bizonyosan jól jött, hogy 2018-ban a cég profittermelő képességéhez képest kiugróan magas, 85 millió forintos adózott eredményt értek el.

Matolcsy Máté akkoriban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a hitel egy jelentős részét egy másik budai ingatlan eladásából előtörlesztették – a fennmaradó hitel visszafizetéséhez pedig a jelek szerint egy sikeres üzleti év kellett.

A hitelt egyébként a tágabb Matolcsy család érdekkörébe tartozó, dicstelen véget ért NHB Növekedési Hitel Bank nyújtotta. Annak tulajdonosa ugyanis a hitel folyósítása idején a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás volt. Az NHB időközben eltűnt a süllyesztőben, a Magyar Nemzeti Bank 2019 márciusában visszavonta a pénzintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolást. Ezt megelőzően, 2018 karácsonya táján, amikor már sűrűsödtek a viharfellegek az NHB felett, a Matolcsy-, illetve Szemerey család érdekeltségébe tartozó cégek sora nyitott más pénzintézeteknél számlákat, mielőtt a jegybank korlátozta volna a kifizetéseket, és felügyeleti biztost nevezett volna ki a bankhoz. A jó időzítéssel sok pénzt lehetett kimenekíteni a bedőlés közeli állapotba került NHB-től.

A Mém egyébként annak a Növekedéskutató Intézet Kft.-nek a jogutódja, amely 2004 és 2016 eleje között Matolcsy György tulajdonában volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik