Gazdaság

Vészterveket kell készíteniük a bankoknak és a postáknak a készpénzellátás biztosítására

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A bankokat arra kötelezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy intézkedési tervet dolgozzanak ki a készpénzellátás biztosítására. A rendelet pontosan meghatározza, ezzel kapcsolatban miket tekint a jegybank kritikus infrastrukturális elemeknek. Az új szabályok számos változást is hozhatnak – írta az Azénpénzem.hu.

A portál szerint a magyarok 2008-as pénzügyi világválság idején sem vettek ki annyi pénzt a bankokból, mint amennyit a járvány miatti pánik idején. A részletes számokból kiderült, hogy ugyan valóban lehettek sorok a bankjegykiadó automatáknál (ATM), de igazán a bankfiókokban felvett pénz értéke nőtt.

Ha pánik nem is, de kápéellátási gondok esetenként akadnak. Több olvasójuk is jelezte, érdemes vigyáznia annak, aki pénzt akar felvenni, mert nyugdíjfolyósítási napon „szárazra szívják” az ATM-eket. Ilyen jelzések pedig az idén is érkeztek hozzájuk. Az is előfordul, hogy a bankok trükköznek, így automatáik csak kisebb címletekben, illetve alacsonyabb mennyiségben hajlandóak bankókat kiadni – írták.

Úgy tűnik, az MNB első idei rendelete mintha minden lehetséges készpénzellátási gondot igyekezne kivédeni, például:

  • A bankokat kötelezik arra, hogy intézkedési tervet dolgozzanak ki a készpénzellátás biztosítására.

Ebből a szempontból kritikus „infrastrukturális elemeknek” minősítik azokat a bankfiókokat, amelyekben a fiókhálózat egészénél magasabb az átlagos napi forint készpénzforgalom. Ugyanez a kitétel vonatkozik az ATM-ekre is.

  • A posta is köteles felmérni és minősíteni a készpénzforgalma lebonyolításához kialakított fiókhálózatát az egyes postai fiókoknak a lakosság készpénzellátásában betöltött szerepének kritikussága szempontjából.

A minősítést pedig a bankoknak és a postának rendszeresen felül kell vizsgálnia. A készpénzforgalmazás zavartalan ellátását veszélyeztető kínálati esemény az MNB szerint a munkaerőhiány, de az informatikai gondok és persze a hálózat szűkítése is (tömeges volt tavaly a banki fiókbezárás és sok postahivatalt is becsuktak).

A rendelet szerint

  • a bankok és a posta valamennyi állandó és mobil fiókjában köteles elvégezni a forintbankjegyek címletváltását és átváltását. A pénztár nélküli egységek akkor mentesülhetnek, ha 20 kilométeres távolságban van másik váltóhely.

A pénzváltással kapcsolatos díjakat és szabályokat is ismerteti a portál.

Az MNB a fióki pénztárak megszüntetésébe is beleszól. Az előírás szerint

  • kizárólag abban az esetben dönthet a bank a pénztár megszüntetéséről, működésének korlátozásáról, ha a pénztár forgalma – legalább a tervezett változtatás időpontját megelőző 24 hónapot vizsgálva – trendszerűen, folyamatosan csökken, illetve a pénztári készpénzes fizetési műveletek szűk ügyfélcsoportra korlátozódnak, akik tagjai a készpénzes automaták használatára zökkenőmentesen átterelhetőek.

A jegybanki rendelet meghatározza azt is, hogy átlagosan hány ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak.

Kapcsolódó
Változás a bankautomatáknál, közbelépnek Matolcsyék
Új előírásokat támaszt az MNB a bankok felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik