Gazdaság

Az Agrárkamara az árstopok mihamarabbi eltörlését sürgeti

„A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti” – olvasható a Győrffy Balázs, fideszes országgyűlési képviselő vezette Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) holnapján megjelent közleményben.

A szövegben úgy érvelnek, hogy az árstopok vastagon hozzájárultak az import előretöréséhez, ami a magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel is ellentétes.

„Sajnálatos tendencia, hogy a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók, termékek (pl. tejtermékek, húsáruk stb.). Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani” – szögezték le.

A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy közép és hosszú távon minden magyar fogyasztó érdeke, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a magyar kereskedők és előállítók közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak, ebből adódóan pedig célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése.

Kedden az ATV stúdiójában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, szerinte az árstopokat akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár infláció eléri a csúcsát. Ez szerinte legkésőbb a tavasszal be fog következni, így ő maga már meg is kezdte az egyeztetéseket a kormánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik