Gazdaság

Parragh László az árstop kivezetéséről egyeztet a kormánnyal, de azt nem árulta el, hogy kivel tárgyal

Koszticsák Szilárd / 24.hu
Koszticsák Szilárd / 24.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár infláció eléri a csúcsát. Ez szerintük akár már most itt van, de a tavasz folyamán be fog következni – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László. Szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetnék ki az árstopot.

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza

– folytatta az iparkamara elnöke, aki szerint kell egy pillanat, amikor ennek a kivezetése megtörténik, és miután a válságnak ezen a részén túlvagyunk, úgy gondolják, most már betöltötte a szerepét ez az intézkedés.

Arról is beszélt, hogy az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció. Az, hogy nálunk ilyen mértékű, annak az egyik oka az árfolyam, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jórésze importból érkezik, a másik pedig, hogy a termelékenysége a magyar élelmiszergazdaságnak lényegesen gyengébb, mint az európai.

A kormánnyal is folyamatosan egyeztetnek, az árstop szabályozásáról, annak életszerűségéről, betarthatóságáról, a kivezetés lehetőségéről. Azt viszont nem árulta el az Egyenes Beszédben, hogy a kormány részéről kivel egyeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik