Gazdaság

Reagált a kormány a drága bankolásra

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Fónagy János szerint versenyhelyzet van, a bankoknak kell megküzdeniük az ügyfelekért.

Z. Kárpát Dániel szerint a magyar bankok számladíjakat érintő költségei nemzetközi összevetésben meglehetősen magasak, miközben több országban elérhető a költségmentes számlavezetés már az átlagfizetés szintjén is. A jobbikos politikus ezért arról kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert, nyitott-e a kormány olyan „nullás” számlakonstrukció lehetőségéről konzultálni a pénzintézetekkel, amely legalább egy bizonyos jövedelemszintig költségmentes.

Fónagy János gazdaságfejlesztési államtitkár erre érdemben nem válaszolt, de bírálta a 2010 előtti kormányokat. Jelezte, a kormányváltás után mindent elkövettek, hogy az önkormányzatokat és az állampolgárokat kimentsék az adósságcsapdából, a bankokat bevonják a közteherviselésbe. Szerinte a kormány a bankadóval, a bankok elszámoltatásával, a devizahitelek forintosításával — helyrehozva a korábbi kormányok bankközpontú politikájának hibáit — több mint 1 500 milliárd forintot csoportosított át a magyar embereknek.

Összességében 1 millió 300 ezer család boldoguláshoz való jogát adtuk vissza a fair bankrendszer bevezetésével és a devizahitelek forintosításával. Az energiaválságból és az inflációs környezetből hasznot húzó szektorokra extraprofit adót vetettünk ki, többek között a bankszektorra is. Emellett védjük a vállalkozásokat és a lakosságot a kamatstop intézményével is.

Emlékeztetett rá, a bankoknak a naptári hónap első két bankkártyás készpénzfelvételét 150 ezer forintig díjmentesen kell biztosítani, 2016-tól pedig már nemcsak a bankokon belüli számlaváltás viszonylag egyszerű, hanem a bankok közötti is. Fónagy államtitkár  szerint az ügyfelek számos lehetőség közül választhatják ki az igényüknek megfelelő bankszámlacsomagot.

A kormány a jogszabályokkal olyan gazdasági környezetet teremtett, ahol a bankok képesek és tudnak is versenyezni az ügyfelekért

írta Fónagy János. Az államtitkár válasza éppen akkor jelent meg az Országgyűlés honlapján, amikor kiderült, a banki különadó miatt 15-20 százalékkal drágulhat a bankolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik