Gazdaság

„Nem Orbán Viktor rendszere korrupt, csak egyes emberek azok”

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán
Ezt nyilatkozta a Bloombergnek Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.

Nem lehet egyenlőségjelet tenni a magyar kormány és a korrupció közé, és azt is megkérdőjelezem, hogy a korrupció Magyarországon nagyobb probléma lenne, mint máshol, mivel ez az állítás csupán egy nehezen számszerűsíthető érzékelésen alapul – ezt nyilatkozta a Bloombergnek Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.

Nem a rendszer korrupt, hanem az egyének

– fogalmazott Biró, aki a portálnak elmondta, az Integritás Hatóság célja nem a minél több vádemelés elérése, hanem a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása. Elismerte, hogy a rendszer teljes kiépítése több évet is igénybe vehet, ráadásul sürget az idő, hiszen jelenleg több milliárd eurónyi uniós támogatás van függőben.

Az Integritás Hatóság elnöke közölte, március végén várhatóan már több mint 100 ember dolgozhat a szervezetnél – szemben a jelenlegi 20 alkalmazottal. Az újonnan érkezők feladata lesz egy „korszerű” informatikai rendszer felépítése. Hozzátette: az a céljuk, hogy a korrupciógyanús eseteket már idejében kiszűrjék, többek között a közbeszerzési anomáliák feltárásával – még a pályázatok nyerteseinek kihirdetése, illetve a pénzek átutalása előtt.

Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én.
MTI/Máthé Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik