Gazdaság

Rendesen bevásárolt valutából a magyar lakosság tavaly

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Közzétette előzetes statisztikai mérlegét az MNB, ez alapján a jegybanki mérleg forrásoldalán szereplő forgalomban lévő forint készpénz mennyisége egy év alatt 7788 milliárd forintról 8330 milliárd forintra emelkedett, írja a Portfolio.

A lap cikke szerint éves összevetésben ez infláció alatti, 7,0%-os növekedést jelent, ami kisebb az elmúlt évek átlagánál. Mint írják, március vége óta lényegében stagnál a forgalomban lévő forint készpénz mennyisége Magyarországon, ami a kétszámjegyű infláció mellett a készpénzben tartott vagyon gyors elértéktelenedését jelenti.

Az elemzésben az olvasható,

  • egyrészt tehát az infláció apasztja a megtakarításokat, így a készpénzállományt is,
  • másrészt a mindennapi pénzforgalomban is csökken a készpénz szerepe,
  • harmadrészt pedig az első három negyedévben összesen 195 milliárd forinttal több valutát vásároltunk, mint amennyit eladtunk, ebből a háztartásoknál 135 milliárd forint volt a különbözet, a többi gazdasági szereplőnél mintegy 60 milliárd.

Utoljára 2015-ben nőtt ennél nagyobb mértékben a gazdasági szereplők valutaállománya, ráadásul úgy, hogy most még csak első három negyedéves adatok állnak rendelkezésre. A háború miatti félelem mellett nagy szerepe lehetett ebben a forint további gyengülésére vonatkozó várakozások felerősödésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik