Gazdaság

„Kisöpörték” az oroszokat az idei davosi fórumról

Gian Ehrenzeller / Keystone / EPA / MTI
Gian Ehrenzeller / Keystone / EPA / MTI
Több mint 100 ország képviselőit várják Svájcba. Oroszokat meg sem hívtak.

Hétfőn este kezdetét veszi a davosi Világgazdasági Fórum (WEF), amelyre azonban idén Oroszország nem kapott meghívást – írja az MTI. Több mint 100 ország képviselőit, köztük több mint 50 állam- és kormányfőt várnak Svájcba. A világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásáról tárgyalnak. A davosi fórum január 20-ig tart.

Az 53. davosi találkozónak a biztonságtól a környezetig terjedő kérdéseket felölelő megbeszéléseit az „Együttműködés a megosztott világban” téma fogja össze. A fórum előestéjén közzétett, globális kockázatokról szóló WEF-jelentés szerint a következő két évben a fő veszély „a megélhetési költségek növekedésének válsága” lesz. Második helyen a „természeti katasztrófák és szélsőséges időjárási események”, a harmadikon a „geogazdasági konfrontáció” áll.

Davosba több mint 2700 résztvevőt, köztük 116 milliárdost – ami 40 százalékkal több, mint 10 éve – várnak. Indiát 13 milliárdos képviseli majd, köztük Gautam Adani szénmágnás, akinek a vagyona tavaly 44 milliárd dollárral gyarapodott, az Egyesült Államokat pedig 33 küldött. Az eseményen 18 milliárdos vesz részt európai országokból. A tavalyi fórum egyik érdekessége éppen az volt, hogy a milliárdosok saját maguk megadóztatásáért tüntettek. Az „Adóztassatok meg minket, most!” szlogennel demonstrálók a szegények és gazdagok között egyre szélesedő szakadékra akarták felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik