Élet-Stílus

Milliárdosok tüntetnek a gazdagok megadóztatásáért a Világgazdasági Fórum előtt

Bloomberg / Getty Images
Bloomberg / Getty Images
A szupergazdagok, vagyis saját maguk megadóztatásáért tüntetnek milliárdosok vasárnap a Világgazdasági Fórumnak otthont adó, svájci Davosban. Az „Adóztassatok meg minket, most!” szlogennel demonstrálók a szegények és gazdagok között egyre szélesedő szakadékra akarták felhívni a figyelmet.

A Patriotic Millionaires (hazafias milliomosok) nevű csoport felszólította a világ vezetőit, hogy azonnal vessenek ki új adókat a leggazdagabbakra és enyhítsenek a mindennapi megélhetés költségein – írja a Guardian című brit lap.

Az Oxfam nevű nemzetközi jótékonysági szervezt becslései szerint, az egyenlőtelnség annyira mélyül, hogy 2022-ben 263 millió ember süllyedhet mélyszegénységbe.

„Felháborító, hogy a politikai vezetők azokra figyelnek, akiknek a legtöbbjük van, akik alig tudnak valamit a gazdasági válság valódi hatásairól, és akik közül sokan hírhedten kevés adót fizetnek. Az egyetlen hiteles végeredménye ennek a konferenciának az lenne, ha azonnal megadóztatnák a leggazdagabbakat” – mondta el Phil White, volt üzleti tanácsadó, a Patriotic Millionaires brit csoportjának alapítója.

Marlene Engelhorn, a BASF német vegyikonszern alapítóinak egyik örököse, azt mondta, olyan emberként, aki egész életében élvezte a hatalmas vagyon jelentette előnyöket, pontosan tudja, mennyire nyakatekert a gazdasági rendszer, és nem tud tovább ülni és várni, hogy valaki végre tegyen valamit.

Djaffar Shalchi, multimilliomos dán mérnök és ingatlanfejlesztő szerint a davosi találkozón résztvevő, vagyonnal és hatalommal rendelkező embereknek be kellene látniuk, hogy a kiváltságok, melyeket élveznek és védenek, összeegyeztethetetlenek egy olyan világgal, melyben mindenkinek esélye van egy teljes és sikeres életre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik