Gazdaság

Lévai Anikó egykori tokaji cége elvész Vida József bizalmi vagyonkezelőjének homályában

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

Január végén a jó nevű tokaji borászatba, a Patricius Borház Zrt.-be olvad a Patricius Hotel Kft., az Arany Dűlők Szőlészeti és Borászati Kft., valamint a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. Az utóbbi arról nevezetes, hogy tulajdonos volt benne egykor a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó, aki – mint a korabeli parlamenti vizsgálóbizottsági dokumentumban rögzítették –, olcsón jutott tokaji földekhez, a Szárhegy Kft. pedig Lévai beszállásakor villámgyorsan nyert el támogatást szőlőtelepítésre. Ez volt a felcsúti földvásárlások mellett a másik ügy, amelyben az Orbán család vagyongyarapodását és annak közpénzeket érintő motívumait firtatták a 2000-es évek első felében.

Lévai Anikó a Szárhegy Kft.-ben lévő üzletrészét még a botrány végkifejlete előtt átadta a családi barátnak számító egykori párizsi nagykövetnek, Kékessy Dezsőnek, végül a társaság az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nél landolt 2021-ben.

Az egyesüléssel mindhárom beolvadó társaság, így a Szárhegy Kft. is megszűnik – derül ki a Cégközlönyből.

Ami a tulajdonviszonyokat illeti, lényeges változást nem jelent a fúzió, hiszen mindegyik társaság az Abraham Goldmann érdekkörébe került már korábban. Bizalmi vagyonkezelő kezeli tehát a cégeket, de hogy pontosan ki vagy kik adták a megbízást erre, vagyis kik a tényleges tulajdonosok, az a külső szereplők számára rejtve marad, éppen ez a lényege a NER-körökben elterjedt konstrukciónak. A cégpapírokból annyit lehet kiolvasni, hogy az Abraham Goldmann részvényein négyen osztoznak, Vida József, a Takarékbank egykori elnök-vezérigazgatója, régi üzlettársa, a Mészáros Csoportnak dolgozó Gál Miklós, az utóbbi érdekeltségében álló Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft., valamint a Nagy Szilvia által jegyzett Adam Goldenberg Kft.

Bár a cégdokumentumok szerint 25-25 százalékos arányban osztoznak a Goldmann-részvényeken, Vidát tartják a bizalmi vagyonkezelő kulcsfigurájának. Ő saját bevallása szerint „nyugger”, leginkább lovakat és kutyákat tenyészt, éttermével bajlódik, szakácskönyvet ír és éppen a Semmelweis-filmen dolgozik, amely 2,3 milliárd forint állami támogatással készül. A polihisztor filmproducerként Vida Joe néven szerepel (például a gróf Széchenyi Zsigmond életét bemutató Vadonvilág című moziban). Amúgy Mészáros Lőrinc bizalmi emberének számít, a TV2 egyik tulajdonosa, és egyike azoknak a NER-üstökösöknek, akik a gazdaglistákra is berobbantak. A Forbes legutóbbi listáján a 23. helyen jegyezték 75,4 milliárd forint becsült vagyonnal.

Az Abraham Goldmann akkor került be a köztudatba, amikor a G7 kibányászta, hogy a TV2-t már Andy Vajna életében „lefoglalózták”, és aztán Vida maga jelentette be, hogy megveszi a kereskedelmi tévét egy 16. századi zsidó kereskedőről elnevezett cégen, az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.

Halmozták a veszteségeket Tokajhegyalján

A Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben sok öröme nem lehetett eddig a tulajdonosoknak, legalábbis az utóbbi öt év mindegyikében veszteséget mutatott ki, összesen mintegy 88 millió forintot, évente 11-26 millió forint között mozgott a mínusz. Eközben összesen 150 millió forint volt a forgalom, az árbevétel pedig évi 19-42 millió forint között alakult. Nem sokkal teljesített jobban a bodrogkisfaludi csoportból az Arany Dűlők Szőlészeti és Borászati Kft. sem, 2021-ben például 38 millió forgalmat és 18 milliós veszteséget jelentett. A Patricius Borház ezzel szemben rendre 300 millió feletti árbevételt könyvelt el, és nyereséget hozott, 2021-ben 328 milliós forgalmat és bő 26 milliós adózott nyereséget ért el. A Budapesten bejegyzett Patricius Hotel Kft. mérlege ugyanakkor nem sok életjelet mutat, az utóbbi öt év egyikében sem volt árbevétele, és többnyire veszteséget jelentett, 2021-ben például 198 ezer forintot. A sok veszteség nyomán mínuszba csúszott a cégek saját tőkéje, a Patricius Borház 355 millió forintos vagyona így a fúzió után 170 millióra apad, és a 2022. június végi állapotnak megfelelő vagyonmérleg tervezet alapján a kötelezettségeit 322 millióval, 1 milliárd 789 millió forintra növelik a beolvadó cégek tartozásai.

Kiemelt kép: az Év Pincészete 2016 díjjal kitüntetett Patricius Borház Bodrogkisfaludon 2016. október 20-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik