Gazdaság

Nincs napirenden az öregségi nyugdíjkorhatár emelése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Brüsszelnek írt reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett többek között arra , hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez, és úgy tűnt, ennek része lehet a korhatár emelése is. A Magyar Narancs észrevette, hogy Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihályhoz intézett írásbeli kérdést, miszerint mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt?

Varga nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt:

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden.

Komjáthi Imre arra is kíváncsi volt szintén írásbeli kérdés formájában, hogy megszünteti-e a kormány a “nők40” korai nyugdíjba vonulás lehetőségét? Illetve, hogy milyen módon fogják szankcionálni a korai nyugdíjazást?

Szintén Tállai erre azt válaszolta, hogy

Az Alaptörvénnyel összhangban a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltését követően állapítható meg. Egyetlen kivétel ez alól a nők számára biztosított, nyugdíjkorhatártól függetlenül megállapítható öregségi nyugdíj. A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel követett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Az intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást. Természetesen, a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetését nem tervezzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik