Gazdaság

Ezt várja a kormány az idei évtől

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az év utolsó napján töltötte fel a Pénzügyminisztérium a szokásos év végi, a következő évekre szóló makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseit – szúrta ki a portfolio.hu, amely megjegyezte, hogy a míg korábban hosszú szöveges anyagban magyarázták el a prognózisukat, most csak táblázatokat tartalmazott a dokumentum.

GDP

A bruttó hazai össztermék 2023-ban 1,5 százalékkal bővül a kormány szerint, vagyis nem számítanak recesszióra. Jövőre meglódul a növekedés, 4,1 százalékot vetítenek elő, ami tovább fokozódik a következő években, 2025-ben 4,3, 2026-ban pedig 4,5 százalék lehet szerintük. A GDP-t elsősorban az export fogja húzni, a lakossági fogyasztás érdemben nem fog nőni (+0,9 százalék), a beruházások pedig 1 százalékkal visszaeshetnek.

Infláció, bérek

Az infláció továbbra is magas lesz, 2023-ban 15 százalék, 2024-ben mehet le 4,3 százalékra a kormány előrejelzései szerint. A bruttó átlagkereset 15,8 százalékkal nő, a nettó reálkeresetek pedig 0,7 százalékkal. 2024-ben már öt százalékkal nőhet a keresetek vásárlóértéke a kormány várakozásai szerint. A foglalkoztatottság nem fog bővülni idén a kormány szerint.

Büdzsé

A költségvetési hiány 3,9 százalék lesz idén, ez már az év végi büdzsémódosító kormányrendeletből kiderült, hogy elálltak az eredeti 3,5 százalékra tervezett hiánycéltól. Jövőre viszont csökkenteni akarják a deficitet, 2,5 százalékkal kalkulálnak, amit a következő években tovább szorítanának le, 2026-ra már 1 százalékra.

Emiatt is különösen érdekes, hogy a bevételi számokból arra lehet következtetni a portfolio.hu szerint, hogy 2024-ben kivezetik az extraprofit-adókat (eredetileg is ez volt a kormányzati ígéret), mivel a bevételi oldalon 667 milliárd forinttal kevesebbre számít a gazdálkodó szervezetek befizetéseiből az előző, azaz mostani évhez képest.

Rendkívül megdrágul az állam finanszírozása: idén 2500 milliárd forintba kerülnek a kamatkiadások, jövőre pedig már 3300 milliárd forintot kell kinyögni a kamatokra – derül ki a pénzügyi tárca által készített dokumentumból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik