Gazdaság

Kétmilliárdos tőkeemelés a Tiborcz-érdekeltség Gránit Banknál

10 milliárd forinttal, 52 milliárd forintra nő a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank saját tőkéje – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

A Gránit Bank 2022. december 29-i közgyűlésének döntése alapján 2 milliárd forinttal tőkét emel a Tiberis Digital Kft., így a cég Gránit Bankban lévő tulajdonrésze 43,2-ről 44,8 százalékra nő. A Tiberis Digital mögött a miniszterelnök vejének cégcsoportja, a BDPST Group áll.

A közgyűlésen Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és kisebbségi részvényese tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy a bank 2022-ben is kimagasló évet zár: az adózás előtt eredménye várhatóan meghaladja a 12 milliárd forintot, a mérlegfőösszege megközelíti az 1000 milliárd forintot.

Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank néhány nappal ezelőtt jóváhagyta a Gránit Bank 2022. első kilenc havi 8 milliárd forint adózott eredményének eredménytartalékba helyezését. A 2 milliárdos tőkeemeléssel együtt így 10 milliárd forinttal nő a bank saját tőkéje.

Hegedüs a közgyűlésen kiemelte, hogy „a bank részvényesei továbbra is kiváló befektetésnek tartják a Gránit Bankot, a szavatoló tőke közel 30 százalékos növekedését biztosító tőkeemelés és eredmény visszaforgatás együttesen további dinamikus növekedést tesz lehetővé” a pénzintézet számára – olvasható a közleményben.

Hozzátette, hogy a bankszektor átlagához képest gyorsabb növekedést – mind a betét, mind a hitel szegmensben – és kétszer jobb költséghatékonyságot ért el, kiváló minőségű portfólióval rendelkezik és számos innovatív megoldást vezetett be.

Helyesbítés

Cikkünk első verziójában pontatlanul fogalmaztunk, és tévesen írtuk a tőkeemelés mértékét, a hibáért elnézést kérünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik