Gazdaság

Jól látszik a KSH számain, hogy milyen brutális kárt okozott az aszály

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de ez annak köszönhető, hogy az árak 42 százalékkal emelkedtek,

olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

A teljes termelési volumen 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal kisebb, a szolgáltatásoké 1 százalékkal nagyobb volt. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette – foglalták össze a legfontosabb megállapításokat.

A részletek:

  • A növénytermesztés termelési volumene 28 százalékkal csökkent az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10 százalékkal esett vissza. A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett. A szőlő mennyisége 1,9 százalékkal csökkent.
  • Az állattenyésztés teljes termelési volumene 6,1 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 8, az állati termékek termelése 2 százalékkal csökkent.
  • A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 15 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 42 százalékos emelkedése mellett – 19 százalékkal csökkent.
  • A folyó termelőfelhasználás volumene 5,7 százalékkal mérséklődött, ára összességében 43 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a szolgáltatási díjon kívül az összes ráfordítás volumenében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékű (15 százalék) a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás esetében.
  • A bruttó hozzáadott érték 15, volumene 38 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4 százalékkal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza.

Tavalyhoz képest nőtt, szeptemberhez képest csökkent az ipari termelés októberben

2022 októberében az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal emelkedett – írja a KSH.

Ugyanakkor a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 szeptemberéhez mérten 3,5 százalékkal csökkent.

  • A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben csökkent.
  • A termelés az év első tíz hónapjában 6,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal mérséklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!