Farkas Norbert / 24.hu
Gazdaság

Októberben jelentősen kevesebb magyar ment belföldön pihenni

Az októberi kereskedelmi szálláshelyek forgalmán már látszik, hogy a magyar lakosság spórolni kényszerült. A KSH legfrissebb jelentése szerint 2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma összességében 3,2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Ezen belül októberben

  • a belföldi vendégek száma 11 százalékkal, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A belföldi vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 21, illetve 22 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 21, illetve 19 százalékát regisztrálták.

  • A külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A szálláshelyekre érkezett 367 ezer külföldi vendég összesen 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. Ezek 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal emelkedett 2021 októberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 61 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2022. októberében 2347 kereskedelmi szálláshely, köztük 885 szálloda és 1042 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

2022. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 50 százalékkal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132 százalékkal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74 százalékkal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!