Gazdaság

A jegybank határozottan cáfolja, hogy Matolcsy élete végéig tartó kinevezést kért volna

Fülöp Dániel 24.hu
Fülöp Dániel 24.hu

Szokatlanul éles kritikával illette hétfőn a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van:

Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.

Matolcsy kifejtette, bajban vagyunk, és sok szempontból saját döntéseink miatt. Az MNB elnöke szerint

megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – és ez sokba kerül.

Az éles bírálat hátterében ugyanakkor a Világgazdaság szerint nem annyira szakmai vita áll. A kormánypárti médiabirodalomhoz tartozó gazdasági lap azt írta, a Fidesz-KDNP egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott: megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank felső vezetése, azt kérve, a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül (minimum 2031-ig) tölthesse be a tisztséget. Így ez nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van (és tartalmazza például az MNB-elnök fizetésének emelését). A Világgazdaság szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be a Matolcsy Györgytől hétfőn a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban elhangzott kritikai észrevételek.

A Világgazdaság értesülését közleményben cáfolta az MNB.  A 24.hu-hoz eljuttatott közlemény szerint

a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

Közleményükben hangsúlyozzák, az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat, illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul. Az MNB-törvény szerint a MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik