Gazdaság

Fidesz: valóban felmerült az MNB részéről Matolcsy mandátumának meghosszabbítása

Már többször írtunk róla, hogy Matolcsy György szokatlanul élesen kritizálta a kormányt hétfőn.

Kedden aztán felpörögtek az események:

  1. a Világgazdaság szerint a nagy beolvasás oka Matolcsy sértettsége volt. Ugyanis az MNB elnöke szerette volna kieszközölni, hogy a mandátumát hosszabbítsák meg. Mivel a kormány – illetve a Fidesz-frakció – ezt nem támogatta, Matolcsy indulatba jött: ennek az eredménye volt a hétfői nap.
  2. az MNB azonban hamar cáfolattal állt elő. Mint mondták, nemhogy nincs köze a sértettségnek a kritikához, de egyenesen alaptalan, hogy a jegybank szerette volna meghosszabbíttatni a mandátumát.
  3. a Fidesz nemrég azt közölte a Telex-el: „tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban.” Hozzátették: „a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni”.

Az MNB elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, legfeljebb két ciklusra. Matolcsy 2013 márciusában cserélte le a nemzetgazdasági tárcát az MNB-elnökségre, második ciklusát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

Kapcsolódó
Matolcsy György: Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van
Azt is mondta, hogy magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik