Gazdaság

Így végzi ki a kormány végleg a napelemeket – aki korábban szereltette fel, az is rosszabbul jár

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy hónappal azután, hogy a kormány október végén átmenetileg felfüggesztette a 2022. október 31. után benyújtott háztartási méretű HMKE-igénylések nyomán megvalósuló új napelemes rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét, újabb lényeges és felhasználó szempontból negatív változás történt a háztartási naperőművek hazai szabályozásában. Bár továbbra sem teljesen egyértelmű a HMKE-k hálózatra termelésének elszámolására vonatkozó legutóbbi szabályozási változás, úgy tűnik, hogy az első értelmezésektől eltérően a 13/2022. (XI. 18.) MEKH-rendelet alapján 2024 január elsejétől lényegében mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége, amely eddig jelentős mértékben járult hozzá a háztartási napelemes magyarországi térnyeréséhez – mondta a MANAP iparági egyesület elnöke, Szolnoki Ádám a Portfolio.hu-nak. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nyomán

  • az éves szaldót havi szaldó válthatja az említett időponttól és
  • a változás azokat is érinti, akik már korábban bekerültek a szaldó elszámolásba.

A szakember szerint legalábbis erre utal a rendelet indoklásának megfogalmazása is, mely szerint:

A szaldóelszámolás betöltötte az eredeti célját, tekintettel arra, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma és beépített teljesítménye az elmúlt időszakban dinamikusan növekedett.

A havi szaldóra való átállás a gyakorlatban azt jelentené, hogy míg az éves szaldó rendszer keretében az elszámolás alapját a 12 hónap alatt hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözete képezi, addig az új rendszerben havonta elszámolnák a különbözetet. Az évesről havi szaldóra való átállás meglehetősen nagy változást jelent, és kedvezőtlenül módosítja a napelemes rendszerek megtérülési idejét, ugyanakkora megtermelt energiamennyiség mellett.

Ennek két fő oka

  • A HMKE-k termelése éven belül nyáron a legnagyobb, télen jóval kisebb, viszont jellemzően ekkor a legmagasabb a háztartások villamosenergia-felhasználása.
  • Ha a rendszer többet termel az elszámolási időszak során, mint a felhasználás, akkor a túltermelést (betáplálási többletet) a szolgáltató jóval alacsonyabb, kevesebb mint fele akkora tarifán veszi át, mint amennyiért a háztartás a hálózatból vételezhet.

A havi szaldóelszámolás praktikusan azt fogja jelenteni, hogy

  • télen, valamint azokban az őszi és tavaszi hónapokban, amikor a HMKE termelése kisebb a háztartás áramfogyasztásánál, akkor az adott család a hálózatról való vételezésért átlagfogyasztás alatt fizetné a normál rezsicsökkentett lakossági tarifát, a felett pedig az emelt árat. Ezzel szemben
  • nyáron és azon tavaszi-őszi hónapokban, amikor a HMKE többet termel annál, mint amennyit a háztartás fogyaszt, csak jóval alacsonyabb tarifán lehetne a szolgáltatóval kifizettetni a hálózati betáplálást, mint amennyiért a hálózatból vételezhető a villamos energia.

Úgy tűnik, hogy akik ma úgynevezett ad-vesz mérővel rendelkeznek, 2024. január elsejével átkerülnének az okosmérős kategóriába, ezáltal akkortól csak havi elszámolással élhetnek majd.

Jelenleg 5,10 forintot fizetnek a napelem túltermeléséért, miközben 37,57 forintot kérnek a rezsicsökkentett áramért.

Kapcsolódó
Még a korábbinál is kevesebbet kaphat az áramért, aki a családi háza tetején túltermel a napelemmel
Meglepő áramszámlát kaphatnak, akik túltermelésbe estek a napelemmel. Mindez összefügg a rezsicsökkentéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik