Gazdaság

Emelkedett a bolti lopások száma az év első tíz hónapjában

Getty Images
Getty Images

Magyarországon is egyre magasabb az infláció, és ezzel együtt megnőtt a bolti lopások száma is, számolt be róla a hvg.hu.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a lap megkeresésére közölte, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, ami 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

A tolvajok emellett az ötvenezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el.

Ételt 27 százalékkal többen, 994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik