Gazdaság

Egyre több időbe telik eladni a lakásokat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Egyre több idő kell az ingatlanok eladásához, de a garzonok és panelek még mindig heteken belül elkelnek – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az ingatlanhirdetési portál szerint a piacot jelenleg uraló bizonytalanság részben a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. Így a vásárlóerő is mérséklődött. Ahhoz pedig, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez az árazással. Ezt az értékesítési idő alakulásán lehet lemérni.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a kisebb alapterületű, 40 négyzetméternél kisebb panel és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban is. Budapesten a panellakások az október óta eltelt másfél hónapban 45 nap alatt gazdára találnak.

A sor-, iker- és családi házaknál 115 nap kell ehhez, a téglalakások pedig 82 nap után kerülnek új tulajdonoshoz.

A vidéki nagyvárosokban szintén a panelek állnak az élen, 59 napos eladási idővel. Az ottani téglalakásoknak majdnem három hónapra, a házaknak pedig 130 napra van szükségük, hogy vevőre találjanak. A községek eladó házait átlagosan 117 nap alatt lehet eladni.

A friss adatokból a szakértő szerint az látszik, hogy a most piacra lépő tulajdonosok tényleg szeretnének túladni az ingatlanon belátható időn belül. Ennek érdekében az eladók már másként árazzák az eladó ingatlanokat: nem árazzák úgy túl azokat, mint az elmúlt években. Hozzátette: az eladó lakások és házak árai szeptember óta stagnálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik