Gazdaság

A Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro is beleáll ebbe a hétvégi akcióba

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akcióját, ami mint közleményükben írták, az évek során a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát.

A gyűjtésre idén november 18. és 20. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro áruházaiban. Az összegyűjtött adományokat rászoruló emberek és családok tízezrei kapják majd meg, hogy ne maradjanak élelem nélkül idén karácsonykor. Az adományokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 15:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-19:00 óráig, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadják.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület mindenkit arra kér, hogy a hétvégi vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le. Az ország 160 településén 334 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat.

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz, az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. A rászorulók számára a konzervek, a rizs, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.

A Tesco pénzügyi támogatást is nyújt a három nap során a vásárlók felajánlásai mellé. Az áruházaiban adományozott termékek értékének 20 százalékával megegyező összeggel segíti az Élelmiszerbank egészéves élelmiszermentő munkáját.

Az Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtéséről számokban:

  • a tavalyi évben a háromnapos akció minden egyes percében 223 kiló élelmiszert adományoztak az áruházak vásárlói,
  • több mint 100 ezer ember ajánlott fel kisebb-nagyobb adományokat a nehézsorsú honfitársaink számára,
  • a segítségükkel akkor 348 ezer kilós rekorderedményt sikerült elérni, amiből
  • 70 ezer nélkülözőnek tudtak segítő élelmiszercsomagokat összeállítani a szervezők.

Az akcióban résztvevő áruházak listája itt található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik