Gazdaság

Mindenki hozzájut az igényelt tűzifához, ám az nem biztos, hogy még az idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A minisztérium válaszából és olvasóink személyes tapasztalatából vegyes kép rajzolódik ki arról, hogyan áll az állami tűzifaprogram.

2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek, míg a szeptember 19-én indult tűzifaprogram keretében 3 hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény. A kormányzati kezdeményezés indulásakor 59 ezer köbméter volt a legnagyobb, illetve 3 ezer köbméter a legalacsonyabb napi igény. Idén októberig már 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok, mint tavaly. Október elejéig csaknem 1,6 millió köbméter, energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok – sorolta az agrárminisztérium a lapunknak küldött válaszában.

A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve az Alföldön és a Kisalföldön a legnagyobbak, ezek esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba. Az állami erdőgazdaságok területén folyamatosan zajlik a fakitermelés, így a rendelkezésre álló készlet és a kitermelés során keletkező tűzifa elegendő lesz a lakosság kiszolgálására. Mindenki hozzájut kedvezményes áron az igényelt mennyiséghez – tették hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy az idén hozzájut-e mindenki, nem reagáltak.

A tárca október 25-ei közleményéből pedig az derült ki, hogy Nagy István agrárminiszter soron kívül egyeztetett a magánerdő-gazdálkodók képviselőivel az ország tűzifaellátásának kérdéseiről. A megbeszélésen elhangzott, hogy a magángazdálkodók elsősorban a tüzépek faanyag-kiszolgálására koncentrálnak, hozzájárulva ezzel az ország energiaellátásának biztonságos fenntartásához. Az állami erdőgazdaságok pedig továbbra is prioritásként kezelik a hatósági áras tűzifaprogram kiszolgálását.

Varga Jennifer / 24.hu Nagy István agrárminiszter

Akinek már megérkezett a fa, csak kicsit szűken mérték

Egyik olvasónk – aki nem sok reményt fűzött hozzá, hogy még a fűtési szezon elején megkapja az állami programban megigényelt tűzifát – örömmel számolt be róla, hogy már megérkezett hozzá a megrendelése, egyméteres darabokban, ahogy ő látja, kiváló minőségben. A hét elején hívták fel, hogy megvan a fa, pár nappal később Tokodon befizette, majd a hétvégén el is szállították az általa bérelt járművel. (Az erdészet térítés ellenében tudott volna járművet is biztosítani, ha igényelte volna.)

Otthon saját maguk darabolták fel a rönköket, és külön megkönnyebbülés volt, hogy a fatörzsek legalább 90 százalékának átmérője kezelhető méretű volt (nagyjából 20–30 cm), csupán egy pár darab akadt, amelyek próbára tették őket. Ám amikor a helyére rakták a fűtéshez szükséges méretűre feldarabolt fát, kiderült, hogy a méret csupán 780x170x100 cm, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint 8 erdei köbméter volt, holott a 300 ezer forintos számlán az szerepelt, hogy ezért az összegért 10 erdei köbméter tűzifát adtak el nekik. Olvasónk emailben jelezte a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek a 20 százalékos eltérést, és az ügyét ki is vizsgálták, ami alapján 1 erdei köbméter fa árát visszatérítik neki. Ezt az ajánlatot méltányosnak találta, el is fogadta. Hozzátette, jó lenne, ha minden magyar ember ilyen gyors és eredményes „jogorvoslatot” nyerne, ha panaszával az illetékeshez fordul.

Azt tanácsolja a tűzifaprogramban résztvevőknek, hogy alaposan ellenőrizzék a gépjárműre rakott tűzifa mennyiségét, elkerülendő az utólagos ügyintézést, de leginkább a felesleges vitát, hiszen az erdészetek/erdészek számára leginkább az időből áll rendelkezésre a legkevesebb manapság.

Aki valószínűleg csak jövőre kapja meg a tűzifát

Egy másik olvasónk, úgy tűnik, kevésbé szerencsés – elmondása alapján ugyan meg tudta rendelni a tűzifát, de mivel sorban állás van, valószínűleg idén már nem kerül rájuk a sor. Úgy tudja, akkor is friss vágásból fognak nekik adni, és előre nem lehet tudni, melyik fatípus érkezik be előbb. Amikor értesítik, hogy van elérhető mennyiség, be kell menni az irodába, kifizetni és megbeszélni a szállítást. Azt mondták neki, ha hívják, akkor lesz lehetősége jelezni, ha egy másik fajtára vár. Külön kiemelte, hogy az erdészeti irodában megértők és segítőkészek az ott dolgozók.

A Gödöllőn kapott tájékoztatás szerint legvalószínűbb, hogy csertölgy érkezik először, ami kemény fa – olvasónk úgy tudja, csak jól kiszáradva gyullad be, elég nehéz felvágni, viszont sokáig és jó kalóriával ég. Jelenleg kétméteres rönkökben adják, de megemlítették neki, elképzelhető, hogy lesz méteresben is később. Darus autóra lesz szükség, de azt biztosítják köbméterenként 10 ezer forintos áron, a feldolgozásáról viszont a vevőnek kell gondoskodnia. A 10 köbmétert maximum 2 részletben lehet megvásárolni. Olvasónk úgy gondolja, kétméteres rönköket egy ehhez nem szokott, szerszámmal és jó fizikummal nem rendelkező ember nem tud felvágni. Plusz költség lesz a munkához embert fogadni, akit egyébként sem lesz könnyű találni a régiójukban.

Ők egyébként a rezsiár változása után álltak át fatüzelésre. Kérdeztük, hogyan fűtenek addig, amíg a jövőre ígért tűzifa megérkezik hozzájuk. Olvasónk azt írta, szerencsére a korábban a kertjükből kivágott, tönkrement fákból van valamennyi készlet, illetve vannak deszkák és raklapok, ezeket vágták fel. Ha ezek nem lennének, nagy bajban lennének, mert egy nagy házban élnek sokan. Van a családban nyugdíjas, dolgozó, tanuló, sőt, újszülött is, szóval tulajdonképpen már négygenerációsak. Ahogy számolgattak, óriási lenne a fűtési számlájuk, ha kizárólag gázzal fűtenének, még úgy is, hogy megigényelték, és meg is kapták a jegyzői határozatot. Vagyis családi fogyasztói közösség státuszt kaptak, és így az átlagfogyasztás duplájáig él nekik a rezsicsökkentett gázár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik