Gazdaság

A Magyar Tojásszövetségnek nem szólt senki, hogy ársapkát vezetnek be

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormányrendeletből értesült a Magyar Tojásszövetség is arról, hogy a tojás is bekerült a hatósági áras termékek körébe – közölte a szervezet. Ráadásul, amíg a tejnél, a lisztnél és a cukornál egyféle termékre terjesztették ki a hatósági árakat, addig a tojásnál mindenféle tartásmódra, méretre és csomagolásra vezették be az árstopot. Ezért az ágazat szakmai egyeztetést kér a gazdaságfejlesztési minisztertől és az agrárminisztertől, de természetesen a gazdák addig is mindent megtesznek, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaikból biztosítsák, hogy legyen elegendő tojás – ez azonban a megváltozott helyzetben nem lesz könnyű.

„Több mint 2 milliárd tojást eszünk évente Magyarországon, ennek nagy részét nem húsvétkor, hanem most, a karácsonyi csúcsidőszakban fogyasztjuk. Ekkor van lehetősége a termelőnek arra a haszonra, amit egyébként a szűkös nyári szezonban nem tud érvényesíteni, illetve elveszít”– idézte a Hvg.hu a Magyar Tojásszövetség elnökét, Sütő Zoltánt.

A szakember kifejtette, hogy ha az árstoppal lefölözik a termelők hasznát, akkor sajnos nem tudnak tartalékot képezni és fejleszteni. – A tojástermelés nem egy gyártósor, amit bármikor le lehet állítani, vagyis az előretervezés a teljes folyamat időigényessége miatt nagyon fontos tényező. Sajnos a mostani körülmények között ez

teljesen kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett

– mondta.

A költségek emelkedése miatt fennáll a veszélye annak, hogy a hatósági ár következményeként a kiskereskedők kevesebb terméket forgalmaznak majd, és maximalizálják az egy vevőnek eladható mennyiséget, ezért kevesebb tojást fognak rendelni a termelőtől, ez pedig a termelő kapacitások leépítését vonhatja maga után.

Ráadásul a hazai termelés nagyjából 80 százalékát fedezi csak a hazai igényeknek, így sajnos importra is szükség van. Egész Európában magas a tojás ára – ez egy közös piac, ugyanazok a hatások – ez azt is jelenti, hogy az import tojás sem (lenne) olcsóbb, mint ami a magyar termelőtől származik.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője ehhez képest a november 9-i Kormányinfón azzal indokolta, hogy a burgonyára és a tojásra terjesztik ki az ársapkát, mert ezek alapvető élelmiszerek, amelyeknél az ellátás biztosított. A kormány számításai szerint a tojás 25 százalékkal, a burgonya pedig 10 lesz olcsóbb a mostani árnál.

Jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint 10 darab tojás átlagára 899 forint – ebből kiindulva 675 forintra mehet vissza a tojásár. Augusztusban 658 forintot írt a KSH, szeptemberben már 723 forintot. A kései burgonya októberben a KSH jelentése alapján 380 forint volt, ebből kiindulva a 10 százalékos árcsökkenéssel 342 forint lehet – ez is valahol az augusztus-szeptember közötti árat jelentheti.

Ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, már középtávon is számítani kell a termék hiányára

– írta a Vg.hu a Tojásszövetségre hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik