Gazdaság

Érthetetlen, miért ütötték meg a forintot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Óriási kockázatiétvágy-erősödést váltott ki világszerte, hogy csütörtök délután az amerikai inflációs adat elmaradt a várttól, és így a Fed a piaci remények szerint lassítja majd a kamatemeléseket. Az amerikai kötvényhozamok és velük együtt a dollár beszakadt a főbb devizákkal szemben is, az amerikai részvénypiacok szinte felrobbantak, a feltörekvő piacokra sok tőke indulhatott meg, és ez eleinte még a forintot is erősítette az euróval szemben. Átmenetileg 400 alatt is járt az árfolyam, de estére visszaütötték 400 fölé, és azóta is ott maradt, sőt pénteken délelőtt újabb ütést kapott – írta a Portfolio.hu.

Abban, hogy a forint az euróval szemben 400 felett ragadt, a portál szerint szerepe van a német parlament határozatának, ami a magyar EU-pénzek folyósítására komolyan kihathat. Közben persze a dollár szakadása miatt vele szemben jóval 400 alá bukott a forintárfolyam – jegyzik meg.

Miközben a dollár hanyatlása folytatódik, az euróval szembeni árfolyam már 1,025 felett jár, aközben a forint ebben a kedvező külpiaci környezetben sem tud erőre kapni az euróval szemben, sőt tizenegy óra előtt nem sokkal megint kapott egy ütést, így 401-ről 404-ig ugrottak a jegyzések átmenetileg. Miközben óriási hangulatjavulás érzékelhető világszerte. A dollár/forint jegyzések 391-ről 394-ig ugrottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik