Gazdaság

Összetűzés a kormányon belül: Palkovics László ezért távozhatott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
November 9-én szerdán került nyilvánosságra a hír, hogy Palkovics László benyújtotta lemondását a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) éléről. A hírt ugyan kormányzati oldalról nem cáfolták, de azóta sem erősítették meg. A Telex információ szerint a távozás oka energiapolitikában keresendő.

A portál úgy tudja: Palkovics László és több kormánytag között hatalmas szakadék húzódik az ország energiastratégiájának kérdésében. A jelek szerint ugyanis Palkovics régóta elkötelezett volt a zöldenergia (és kifejezetten a szél- és naperőművek) mellett, míg a kormányban többen határozottan ellenzik ezek építését.

Az egyik magyarázat szerint a Fidesz vezetésének jelentős része a végletekig elkötelezett Paks II. megépítése mellett, és ezzel együtt többen is úgy gondolják: minden alternatív áramtermelő kapacitás megépítése csak rontja Paks lehetőségeit. Az érvelésük szerint ugyanis ha most jelentős zöld áramtermelő-kapacitás épül ki Magyarországon, akkor mire Paks II. megépül, arra már nem is lesz akkora szükség.

Az utóbbi hónapokban több jel is arra utalt, hogy a kormányon belül egymásnak feszült a megújulópárti és a megújulóellenes tábor. A Telexhez többször is eljutottak olyan hírek, hogy az energiaválság miatt a zöld energia támogatása felé fog billenni a mérleg, végül azonban nem ez történt. Erre utalt az is, amikor néhány hete bejelentették: megszűnik a napelemek visszatáplálási kötelezettsége, ez pedig hatalmas pofont jelent mindenkinek, aki napelemet akart volna építeni a házára.

A másik jelentős véleménykülönbség a szélturbinák építésének engedélyeztetését érinti, mivel a szélerőművek építése Magyarországon egy 2016-os rendelet nyomán gyakorlatilag lehetetlen. Úgy tudják: Palkovics évek óta lobbizik, hogy lehessen Magyarországon szélerőműveket építeni (erre többször nyíltan is utalt), ezt azonban a kormányon belül folyamatosan blokkolták. Az utóbbi hónapokban egymásnak feszültek a fontos szereplők, a jelek szerint most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek.

Palkovics László a sajtóhírek szerint a támogatók táborába tartozott, és nagy energiát fektetett abba, hogy a szélerőművek kérdését átvigye a kormányon.  A jelek szerint ennek megvalósítására már nem lesz lehetősége.

Kapcsolódó
Lemondott Palkovics László az önálló energiaügyi minisztérium létrehozása miatt
A miniszter nem fogadta el a hatáskörének szűkítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik