Gazdaság

Szörnyű meglepetés érheti a hiteleseket, ha lejár a kamatstop

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Cudar idők várnak a lakáshitelesekre, amint beköszönt a piaci realitás – lesznek családok, ahol akár 100 ezer forinttal ugrik meg a havi törlesztő. A Forbes.hu példákon keresztül mutatta be, mire lehet számítani a kamatstop végével.

A kormány november 15-től kiterjeszti a kamatstop intézményét nagyjából 60 ezer kis- és középvállalkozásra, s szintén novembertől a legfeljebb öt éves kamatperiódusú, rögzített hitelkamattal nyújtott hitelek felvevői is élvezhetik a kamatstop védelmét.

A kamatstop hatályának kiterjesztése mellett az időtartamot is – ismételten – módosította a kormány október közepén, így az már 2023. június 30-ig védi a hiteleseket a BUBOR ugrásaitól: továbbra is a 2021. október 27-i referencia-kamatlábhoz igazítja a törlesztőket.

A portál Argyelán Józseffel, a Bankmonitor vezető elemzőjével a leggyakoribb, valamint kockázatosabb hitelállomány-szcenáriókkal néztük meg, mire számíthatnak a lakáshitelesek.

Tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet

Hárommillió forintos fennálló tartozásnál és 8 éves futamidőnél egy átlagos kamatfeláras (3,5 százalék) jelzáloghitelnél nagyjából 63 százalékkal ugorna meg jelen pillanatban a törlesztő, ha a referencia-kamatláb, azaz a BUBOR október végi értékét vesszük figyelembe. A példa szerinti havi 38 727 forintos törlesztőrészlet így 63 347 forintra nőne, a mintaháztartás tehát összesen 196 960 forintot takarít meg következő nyolc hónapban a kamatstop mellett.

„A legutóbbi adatok szerint nagyjából 280 ezer ügyfél lehet érintett ebben a kategóriában. Azért is ilyen magas ez a szám, mert a régi devizahitelek forintosításakor a háromhavi BUBOR-hoz kötötték a kamatszintet – így az akkori devizakockázat tulajdonképpen kamatkockázattá alakult. Ezt orvosolják most a kamatstoppal, de készülni kell a családoknak a jelentős ugrásokra, ha nem hosszabbítják meg az intézkedést” – mondta Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője a lapnak.

A változó kamatozású jelzáloghitel szerződések negyede, azaz nagyjából 83 ezer szerződés tipikus tőketartozása nagyjából 9 millió forint 15 éves hátralévő futamidővel. Szintén három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a Bankmonitor kalkulációja szerint a kamatstop melletti 73 633 forintos törlesztő a jelenlegi BUBOR-értékkel számolva 159 798 forintra ugrana, ha most nem létezne az intézkedés.

Ez 117 százalékos különbség.

Még nagyobb pofon csattanhat a változó kamatozású jelzáloghitel-ügyfelek közel egyhatodánál. A kockázati alapon a top 16 százalékba tartozó 53 ezer hitelszerződés tipikus tőketartozása 10 millió forint, 17 éves hátralévő futamidővel. Három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a kamatstop melletti 75 670 forintos törlesztő itt már 174 570 forintra nő.

Elképzelhető a kamatstop hosszabbítása – magyarázza a Bankmonitor vezető elemzője – de ügyfélként nem alapoznám erre a pénzügyi döntéseimet. Arra kell berendezkedni, hogy az intézkedés június végéig tart, és ennek tudatában kell kialakítani a házi költségvetéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik