Gazdaság

Karácsony Mihály: A nyugdíjrendszert nem az Alaptörvénynek megfelelően működtetik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Magyarországon azért nem lehet a nyugdíjrendszert megreparálni, mert a „luxusnyugdíjasok” ellenérdekeltek ebben, és ők képesek érvényesíteni az érdekeiket – véli a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke,  Karácsony Mihály. 

A Hírklikken megjelent cikkben három fontos témát említenek a nyugdíjjal kapcsolatban. Az egyik, hogy hogyan viszonyul majd az idei évre bejelentett összesen 14 százalékos nyugdíjemeléshez az infláció. A legfrisseb adat szerint január-októberben 13 százalékos volt az infláció a nyugdíjas háztartások körében.

A másik, hogy mi lett volna, ha nem vált volna inflációkövetővé a nyugdíj, hanem maradt volna a vegyes indexálás. Akkoriban ahogy a bérek nőttek, úgy nőttek a nyugdíjak is, így nem is nagyon maradtak el a bérektől, általában annak 70-80 százalékát tették ki, míg most az átlagnyugdíj az átlagbér 49,2 százaléka. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy ismét a bérhez kössék a nyugdíjemelést. Számításaik szerint ha maradt volna továbbra is a bérindexálás, akkor az átlagnyugdíj most 240 ezer forint lenne, és nem 170 ezer forint. 

A harmadikkal kapcsolatban a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete beadott egy népszavazási kérdést is a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Azt szeretnék, hogy a biztosítási elv mellett a szolidaritási elv is érvényesüljön a nyugdíjnál. A kiindulási pont, hogy az Alaptörvény értelmében a nyugdíjrendszer a szolidaritási elven működik, míg a korábbi Alkotmányban még a biztosítási elvet jelölték meg. Karácsony Mihály szerint ez helyes változtatás, csakhogy sokan úgy tartják, még mindig a régi előírás érvényes. Például amikor a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete olyan javaslatokat tett, hogy az alacsony nyugdíjakat jobban emeljék meg, a magasabbakat kevésbé, azokat mindig elutasították azzal, hogy a nyugdíj biztosítási elv alapján jár. Az egyesület azt is kérte, hogy a 13. havi nyugdíjat ne a nyugdíjhoz viszonyítsák, hanem azt mindenki egyenlően kapja meg. A válasz erre is az volt, hogy a nyugdíjrendszer biztosítási elven működik.

Vagyis, hiába írta be az Alaptörvénybe a hatalom – véletlenül, vagy tudatosan –, hogy a nyugdíjrendszer szolidaritási alapon működik, az apparátus nem vesz róla tudomást. Ez Karácsony Mihály szerint már csak azért is érdekes, mert az Alkotmánybíróság is hozott határozatot az elmúlt négy-öt évben a nyugdíjjal kapcsolatban. Ebben – helyesen – leírták, hogy „gyökeresen megváltozott a nyugdíj koncepciója”, és a korábbi biztosítási elv helyett a szolidaritási elv érvényesül. De az apparátus erről sem vesz tudomást.

A népszavazási kérdést a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete szeptember 23-án adta be. A formai követelménynek megfelelt. Mivel a Nemzeti Választási Bizottságnak 60 napja van arra, hogy válaszoljon, a válasznak rövidesen meg kell érkeznie.

Kiemelt kép: Karácsony Mihály elnök az Országos Nyugdíjas Parlament ötödik ülésén az Országház felsőházi termében 2022. június 16-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik