Gazdaság

A DK gázárcsökkentést sürget, a világpiaci árak mérséklődésére hivatkozva

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ha hatodára csökken a gáz ára a világpiacon, akkor a magyarokkal sem lehet ennél többet fizettetni – írta az MTI a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjének pénteki, online sajtótájékoztatójára hivatkozva. Rónai Sándor úgy fogalmazott, csütörtökön már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elismerte, hogy „a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya azonnali választ vár a kormánytól arra, hogy mikor vonják vissza a „hétszeres rezsiemelést”, mikor kapják olcsón a gázt a magyar emberek – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette, jó lenne, ha a kormány rezsipolitikája végre tervezhető és kiszámítható lenne.

Mint ismert, a kormány júliusban jelentette be, és augusztustól vezette be, hogy a gáznál átlagfogyasztás felett több mint 7,5-szeres árat kell fizetniük a családoknak, és csak átlagfogyasztás alatt hagyta érintetlenül a rezsicsökkentett árat.

Kapcsolódó
Németh Szilárd bejelentette a rezsicsökkentés korlátozásának részleteit: a gáz ára a hétszeresére nő az átlagfogyasztás felett
Az áram viszont „csak” a kétszeresére drágul. A rendeletet negyedévente felülvizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik