Gazdaság

Már 20 százalékos kamatnál járnak a személyi hitelek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Alaposan bepótolták a kamatemelést november elején azok a bankok is, amelyek korábban nem reagáltak az MNB legutóbbi lépéseire, ennek hatására a lakáshiteleknél egyre gyakoribb a 10 százalék feletti kamat, a személyi kölcsönöknél pedig mind több nagybanknál találkozni 20 százalékot is meghaladó ajánlatokkal – írja a Bank360.hu.

A szerint hiába maradt hónapok óta először változatlan az alapkamat október végén, a bankok november elején mégis újabb kamatemelésekkel sorozták meg az ügyfeleket. A hitelintézetek közül most azok drágítottak a kölcsöneiken, amelyek még nem reagáltak a jegybank utolsónak szánt, szeptemberi végi, majd az ez követő október közepi rendkívüli kamatemelésére. Az elmúlt egy hónapban valamennyi nagybankon végigfutó drágítási hullám hatására az ügyfeleknek egyre inkább meg kell barátkozniuk az úgynevezett 10-20-as hitelhelyzettel: azaz lakáshitelt 10 százalékos, személyi kölcsönt pedig 20 százalék körüli kamattal kaphatnak.

Különböző kamatkedvezményekkel és vállalásokkal ezeket a költségeket még lejjebb lehet faragni, de 9 százalék alatti teljes hiteldíj mutatónak (THM) már nagyon örülni kell egy lakáskölcsönnél, a személyi hitelnél pedig a 15 százalék körüli THM-nél jobbat már így is kevesen adnak. Az utóbbi esetekben ingatlanfedezettel menekülőútvonalat kínáló szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is általánossá vált a 11–12 százalékos kamat, írja a szakportál.

A jegybank utolsó kamatemelései óta ugyan már viszonylag sok idő eltelt ahhoz, hogy reagáljanak rájuk a bankok a hitelajánlataikban, azonban novemberben még érkezhetnek újabb hiteldrágítások. Ezek száma és mértéke azonban már el fog maradni az elmúlt bő egy hónapban tapasztalttól a Bank360.hu szakértői szerint.

Mindegyik bankra igaz, hogy különböző vállalásokkal, kamatkedvezményekkel olcsóbbá tehetők a hitelek. Ezért érdemes összehasonlítani, hogy azonos feltételekkel melyik bank milyen ajánlatot ad, és mivel lehet még csökkenteni a kölcsön árát, írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik