Gazdaság

Hiába zuhan a gázár, az MVM képtelen lesz rezsicsökkentésre, itt az előrejelzés

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Október végéig nagyot esett a tőzsdei gázár 450 forint körülre köbméterenként, így sokan reménykedhetnek abban, hogy januártól hátha 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetnie az átlagfogyasztás fölé lógó gázmennyiségre. A Portfolio kalkulációi szerint a most látható határidős gázárak mellett elképesztően nagy veszteséggel néz szembe az állami gázszolgáltató 2023 végéig. Így valószínűleg felesleges azt várni, hogy januártól majd lazít a kormány a rezsiszabályokon

Október végén már „csak” 450 forint körül volt egy köbméter gáz piaci ára a holland tőzsdén, ami jóval alacsonyabb, mint az átlagfogyasztás feletti részre idén év végéig fizetendő 752,5 forintos köbméterenkénti gázár. A portál szerint ennek ellenére a teljes magyar lakosság borús kilátásokra számíthat.

A magyar rezsicsökkentés szempontjából kulcsfontosságú holland TTF gáztőzsdén. A legközelebbi hónapra szóló határidős TTF gázár (ehhez igazodik a hosszútávú magyar-orosz gázszerződésünk árazása) 100 euró/MWh körülre szakadt az augusztusi bőven 300 euró felettről, de közben az október 28-i állapot szerint a rákövetkező időszaki határidős árak 140-150 euró körül ragadtak. Így tehát rendkívüli mértékben szétnyílt a legközelebbi és a távolabbi időpontokra szóló gázszállítás ára.

Ez azt üzeni, amit Orbán Viktor kormányfő is megjegyzett a múlt pénteki rádióinterjúban, hogy most egy átmeneti nyugalmi helyzet van a gázpiacon, hiszen szinte tele vannak a tárolók és szokatlanul enyhe az ősz, de ahogy megyünk bele a télbe, a gázpiaci helyzet újra feszült lehet részben a tárolók apadása, részben az orosz szállítások, végső soron az ellátásbiztonság terén mutatkozó kockázatok miatt.

Még mindig túl drága a gáz a rezsicsökkentett alapárhoz képest

A magyar gázpiaci rezsicsökkentés kilátásait alapvetően befolyásolja az, hogy havi átlagban most és az október 28-i záróárak alapján az elkövetkező bő egy évben is durván 600 forint körüli áron tudja majd megvenni az állami MVM a gázt az oroszoktól, miközben az átlagfogyasztás alatt 102 forint körüli rezsicsökkentett áron kell eladnia a lakosság felé. A portfolio.hu becslése szerint a lakossági rezsicsökkentés keretében eladott gázmennyiségnek a 80 százalékát kell 102 forinton számláznia az MVM-nek, ami komoly veszteséghez vezet a cégnél.

A fennmaradó 20 százaléknyi gázmennyiséget a cég augusztusban és szeptemberben 732,4 forinton, októberben, novemberben és decemberben pedig 752,5 forinton számlázhatta ki az átlagfogyasztás feletti részre. A januártól induló hónapokra ezt az árat majd szilveszter körül állapítja meg a kormány az Energiahivatal javaslatára, de ezek a számok már önmagukban is azt üzenik, hogy költségvetési szemszögből nézve egyelőre nincs lehetőség a 752,5 forintos szám csökkentésére. Ennek az az oka, hogy bár az átlagfogyasztás feletti (a teljes fogyasztás mintegy ötödét kitevő) részt az MVM a beszerzési árnál drágábban értékestheti a lakosságnak, de az átlag alatti fogyasztásért (ami a teljes lakossági fogyasztás 80 százaléka lehet) a beszerzési ár ötödét, hatodát kéri el a háztartásoktól – vagyis összességében még mindig nagyot bukik a lakossági gázellátási feladatán.

Két komoly ügy

Van még legalább két olyan nagy ügy, amelyekből potenciálisan sok-sok százmilliárdos kiadással kell szembenéznie a rezsivédelmi alapnak. Az egyik ilyen, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződésen felül a kormány idén nyáron úgy döntött, hogy egy különleges földgázkészletet is létrehoz a Magyar Szénhidrogén-Készletező Szövetség (MSZKSZ) részére nyújtott 2 milliárd eurós állami garanciavállalás mellett. Ezt a gázt szintén az oroszoktól szerzi be a kormány és a beszerzés átlagára elképesztően magasra, több, mint 1100 forintosra sikerült köbméterenként. Az MSZKSZ papíron nem adhatja el ezt a felhalmozott gázkészletet veszteséggel, így jó eséllyel az fog történni, hogy a gázt a kitárolási szezonban majd az MVM-nek kell átvennie az MSZKSZ bekerülési árán és a költségvetés rezsivédelmi alapjának kell majd a várhatóan súlyos veszteséget kompenzálnia.

A másik ilyen nagy ügy a távhőszektor kérdése. Itt az történt, hogy az Energiahivatal a csökkenő gázárakban bízva az utolsó pillanatig kivárt az idén negyedik negyedévre megállapítandó földgáz referenciaár meghatározásával, és végül sajnos éppen a legmagasabb árkönyezetben rögzítette az árat. Ez piaci információk alapján 1300 forint közelében sikerülhetett köbméterenként, ami elképesztően magas ár és ez alapján kell majd a kormánynak megtérítenie a távhőszektor érintett szereplői felé a veszteségeket, miközben a lakosság felé továbbra sem történt távhődíj-emelés, “csak” a nem-lakossági szegmens fele következett ez be. Önmagában a negyedik negyedévi magas árszinten fixált gázár több százmilliárdos költségvetési kompenzációt vetít előre a távhőkassza felé, és nagy kérdés, hogy a most elindult, jövő év első negyedévére szóló referenciaár megállapítás mennyire tud alacsony lenni, így mennyire tudja majd tompítani az állami költségvetés felőli kiadási kényszert. Az október 28-i határidős árak alapján 600 forint körül sikerülhet fixnálni az új referenciaárat, ami még mindig afelé mutat, hogy további jelentős kompenzációt kell végrehajtani a kormánynak a távhőkassza felé.

A fentiek már egyértelműen üzenik, hogy egyszerűen nincs költségvetési mozgástere a kormánynak arra, hogy ilyen gázárkilátások és egyéb súlyos ügyek mellett csökkentse januártól a 752 forintos gázárat az átlagfogyasztás feletti részre. Ezen kívül idén szeptember-októberre akár 400-500 milliárd forintos kiadásokkal szembesülhetett az MVM a felfutó orosz gázimport és az égbe szállt tőzsdei gázárak, beszakadó forintárfolyam mellett. Jövőre még tovább halmozódhat a kumulált vesztesége a cégnek és jövő év végére elérheti a 2000 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik