Gazdaság

Különleges földgázkészlet: 825 milliárd forintnyi hitelt vehet fel a kormány

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
A kormány módosította a „különleges földgázkészlet létrehozásáról” szóló kormányrendeletet - derül ki a Magyar Közlönyből.

A különleges földgázkészlet mértéke legfeljebb 7 880 511 megawattóra lehet. Ez eddig legfeljebb 7 811 000 megawattóra volt.

Orbán Viktor felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a Magyar Állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzésének finanszírozása céljából megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100 százalékos mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállaljon a legfeljebb 2,012 milliárd euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére – idézi a 444.hu az új rendeletet.

Eddig ez 1,85 milliárd euró volt, ami nyári árfolyamon 740 milliárd forintot jelentett. A hitel új összege viszont 825 milliárd forint lett.

A Népszava írt arról szeptemberben, hogy már megkezdődött az úgynevezett különleges földgázkészlet betárolása. Az ígéretek szerint a fűtési szezonig, vagyis október végéig a teljes, államilag biztosított összeg elköltésével befejeződhet a különleges készlet felhalmozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik