Gazdaság

Rezsiszámlák: változás az MVM rendszerében, nem kell az ügyfélszolgálatot keresni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Lassan eltelik a harmadik olyan hónap is, amikor a lakosság a megváltozott rezsicsökkentési rendszerben kapja kézhez a számláit. Sokan alkalmazkodtak már az új rendszerhez, de nagyon sokan vannak még, akik igyekeznek értelmezni az energiaszámlájukat, főleg a gázszámlájukat. Az MVM most aktívan közbelépett – hívja fel a figyelmet a portfolio.hu.

A lakossági gázfogyasztóknak új fogalmakkal kell megbarátkozniuk, ha meg akarják érteni, hogyan jött ki a gázszámlájukon szereplő fizetendő összeg és ez hónapról hónapra (amennyiben havi diktálós rendszerben vannak) miért változik úgy, ahogy változik. Ha valaki minden hónapban ugyanabban az időszakban jelenti le a valós gázfogyasztását, akkor annak tisztában kell lennie, hogy már rég nem a 144 köbméter havi limit a kulcsfontosságú szám, amit ismerni kell, főleg azok után nem, hogy a számlán a részösszegeket MJ mértékegység alapján számolja ki a szolgáltató, a köbméter, mint mértékegység pedig másodlagossá válik.

Az MVM a rezsicsökkentéssel kapcsolatos lakossági tájékoztató oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy nem átalánydíjas (egyenletes részszámlás) fizetési mód választása esetén a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, a fogyasztási  jelleggörbe alapján történik – olvasható a portálon.

A fogyasztók részéről hatalmas az igény arra, hogy megtudják, a szolgáltató mi alapján számolta ki a havi számla összegét, milyen fogyasztói profillal, korrekciós tényezővel rendelkezik, és hogy hogyan néz ki a saját jelleggörbéje. Ezekre a kérdéseikre eddig személyre szabott válaszokat jellemzően a szolgáltató ügyfélszolgálatán találtak az érintettek, ám a személyes ügyintézés lényegesen lassabb volt a megszokottnál a hatalmas érdeklődés miatt és közben a telefonos ügyintézést is jelentős kihívások övezték. Ezekre a tömeges igényekre reagált most új fejlesztéssel az MVM.

Az MVM Next az online felületén bejelentkezve, valamint az applikációban is elérhetővé tette a jelleggörbe módosításának lehetőségét.

Az https://onlineugyintezes.mvmnext.hu/ oldalon bejelentkezve a Beállítások/számlabeállítások menüpontot választva egy új funkció jelent meg az online felületen.

Ha kiválasztjuk, hogy módosítani szeretnénk a jellegörbét, akkor a következő felhasználóbarát, valamint minden részletes (fentebb már megírt) információt közlő képernyőrészletet kapjuk. Aki idáig eljut, az már igazi “gázszámla-jelleggörbe gurunak” mondhatja magát, mert megértette a fogalom gyakorlati jelentőségét.

Az MVM ezen a felületen elérhetővé tette vizuálisan is azt, hogy az adott felhasználó milyen fogyasztási profillal és jelleggörbével rendelkezik az adott fogyasztási helyen.  Ha ezt módosítani akarja, mert a gyakorlatban más (főzési, melegvízkészítési) célra is felhasználja a gázt, akkor mostantól könnyedén, pár kattintással megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik