Gazdaság koronavírus

Bíróság mondta ki, nem jár bérleti díj a koronavírus-járvány miatti korlátozások időszakára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nem jár bérleti díj arra az időszakra, amíg a bérlő a koronavírus-járvány és annak megfékezésére tett kormányzati intézkedések miatt a bérleményt zárva tartotta. Ez jelentős változás az eddigi bírói gyakorlathoz képest, mivel korábban a bíróságok csak nagyon szűk körben ismerték el vis maiorként az általános gazdasági-társadalmi változásokat.

A Fővárosi Ítélőtábla döntésének hátterét a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai foglalták össze. Mint írják, a döntés mérföldkőnek mondható, hiszen kifejezetten a koronavírus-járványra és a kormányzati intézkedésekre tekintettel ismerte el, hogy adott esetben a szerződő fél szabadulhat a szerződéses kötelezettsége alól.

  • A határozat értelmében a koronavírus-járvány és annak megfékezésére tett kormányzati intézkedések kívül esnek mind a bérbeadó, mind a bérlő érdekkörén.
  • A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy ebben az összefüggésben a koronavírus-járvány vis maior helyzetnek minősül.
  • A kérdéses időszakban a bérlő által a bérleményben üzemeltetett cipőbolt potenciális vevői kizárólag a releváns kormányrendeletben meghatározott indokokkal hagyhatták el a lakásaikat. Az indokok közé nem tartozott az említett üzlet látogatása.
  • Az Ítélőtábla meglátása szerint a bérlemény a koronavírus-járvány és a kormányrendelet által elrendelt korlátozások következtében a szerződésszerű használatra alkalmatlanná vált, ennek kockázatát pedig a bérlő nem köteles viselni.

Arra is kitérnek, hogy jelenleg is számos olyan jogvita van folyamatban bíróságok előtt, amelyek részben vagy egészben a pandémiával összefüggő okból merültek fel, ezért a vonatkozó bírói gyakorlat továbbra is kialakulóban van. De úgy tűnik, a bíróságok egyre inkább nyitottnak mutatkoznak arra, hogy az átfogó társadalmi jelenségeket egy-egy adott jogviszony vonatkozásában vis maiorrá minősítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik