Gazdaság

192 milliót hozott a menesztett agrárállamtitkárnak Giró-Szász egykori tanácsadó cége

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Ha állami vezetői karrierje véget ért is Bitay Márton Örsnek, amikor 2019-ben menesztették a földművelésügyi államtitkári posztjáról, úgy fest, a magánszféra százmilliós tételben mérhető kárpótlást nyújt számára. Távozásának okát nem közölték, nagy haraggal azonban aligha váltak el, legalábbis Bitay sajtóhírek szerint 8,8 millió forint végkielégítéssel hagyhatta el az agrárminisztériumot.

A neve egy időben sokat forgott a sajtóban, ő felelt ugyanis a földügyekért 2015-2016-ban, az állami termőföldek árverezése idején. Az azóta megszüntetett Népszabadság újságírói botlottak bele, amint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdossal kávézott a Four Seasons hotel éttermében. Feszegették az ügyben Bitay összeférhetetlenségét, de

a minisztérium nem talált kivetnivalót abban, hogy a földárverések főfelelőse és a pályázatok egyik legnagyobb nyertese egyeztet.

Bitay egyébként nemcsak földügyekkel foglalkozott, korábban tagja volt a trafikpályázatokat elbíráló bizottságnak is. Nincstelen államtitkárként emlegették, mert a közigazgatásban eltöltött évek alatt hiába kapott milliós fizetést, vagyona öt év alatt csökkent a 2014-es és a 2019-es vagyonnyilatkozatai alapján.

Miután távozott a minisztériumból, 2020 márciusától a Strategopolis Stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó Kft. tulajdonosa lett, melyet még 2006-ban Giró-Szász András alapított, és egy időben a Századvég másik nagyágyúja, Heim Péter is tulajdonosa volt. Az egykori kormányszóvivő 2017-ben vált meg a a Strategopolistól, amely előbb Mechler Márk nyergesújfalui ügyvédhez került, azután vette át a céget Bitay Márton Örs. Az Mfor cikke szerint Mechler ügyvédi irodája egykor bedolgozott az agrártárcának.

Varga György / MTI Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Mura Nemzeti Program részeként elkészült erdészeti út átadásán a Zala megyei Szentpéterfölde közelében 2018. október 11-én.

A Strategopolis 2015-ben 627 millió forintos forgalom mellett 280 millió forintos profittal zárt, 2017-ben pedig 560 milliós megbízást kapott a Miniszterelnökségtől az uniós források felhasználása és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tevékenységének monitorozására. Korábban is jól el volt látva közpénzes munkákkal, a Közbeszerzési Értesítőben sorjáznak az Emmi, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Országgyűlés Hivatala vagy éppen a hódmezővásárhelyi önkormányzat megbízásai. Nem maradt ki a szórásból a közmédia sem: amint az Átlátszó kiderítette, a volt kormányszóvivő cége gyártotta az MTVA kereskedelmi rádióknak készített hírblokkjait évi nettó 42 millió forintért, amihez a Strategopolis ingyen használhatta az MTI és az MTVA anyagait.

Giró-Szász tulajdonlása nélkül sem akadt meg a pénzáram, 2018 áprilisában például a Nemzeti Földalappal szerződött tanácsadásra, az év végéig szóló megbízás 50,8 millió forintra szólt. Igaz, a forgalma egyre csökkent, 2020-ban már csak 80 millió forint árbevételig jutott, a nyereség pedig a másfél millió forintot sem érte el.

Bitay tulajdonlásának második évében, tavaly azonban nagyot javultak a cég gazdálkodásának mutatói: csaknem 400 millió forint árbevételt és 128 millió forint adózott eredményt mutatott ki a Strategopolis.

Az előző tulajok megtették azt a szívességet is Bitaynak, hogy nem vették ki a pénzt a cégből, így az eredménytartalékot is felhasználva 192 millió forint osztalékot fizethetett magának.

A méretes bevétel teljes egészében pénzügyi, gazdasági tanácsadásból származik a cég bevallása szerint, és  mindössze három állandó alkalmazottal érték el, legalábbis ekkora átlagos állományi létszámról adott számot a cégbíróságnak.

A tanácsadásból több száz milliósra növekedett Strategopolis legújabban az ingatlanbizniszbe is beszállt: Luxury Rooftops Hungary Kft. néven új céget alapított, üzlettársai az egyik magyar offshore paradicsomban, Újlengyelben bejegyzett Y2O Elements Kft., valamint Fazekas Róbert Ferenc és Balla Zsolt Sándor. Az ingatlanos céget az Andrássy út 4. szám alá jegyezték be. Bitaynak nem ez az első ingatlanos vállalkozása, 2020-ban Fazekassal és Ballával közösen alapították a Szent István Krt. 23. Projekt Kft.-t.

Közben az állami szférából sem kopott ki teljesen: augusztustól a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja lett, amivel havi 375 ezer forint megbízási díj jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik