Gazdaság

Tovább szakad a gázár, messze már az augusztusi csúcs

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Ezen a héten is folytatódik a gázár esése a holland TTF gáztőzsdén, többek között annak köszönhető a már hetek óta tartó meredek lejtmenet, hogy a vártnál enyhébb lehet a tél a kontinensen, ez pedig segíthet a fogyasztás mérséklésében. Az általános vélekedés szerint az idei telet komolyabb fennakadások nélkül ki fogja bírni Európa, az energiaválság inkább a következő fűtési szezonban okozhat majd gondot – írja portfolio.hu.

A pénteki 10 százalék körüli esést követően hétfőn 11,5 százalékos mínuszban van a gáz ára, ilyen alacsony szinten pedig június közepe óta nem állt a jegyzés.

A mostani kerek 100 eurós árszint egyben azt is jelenti, hogy már több mint 70 százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 euró/megawattórás csúcshoz képest – olvasható a portálon.

A jegyzés azonban továbbra is magasabban van az 1 évvel ezelőtti 90 eurós szintnél, amikor Oroszország az Északi Áramlat 2 engedélyeinek megszerzése érdekében a gázszállítás korlátozásával próbált nyomást gyakorolni az európai döntéshozókra.

Több okot is fel lehet sorolni a gázárak esése mögött, például:

  • Egyrészt az európai gáztárolók már közel maximális telítettségben vannak, így az idei télen már biztosított lehet a kontinens ellátása, a takarékosság azonban kiemelt fontosságú lesz, hiszen nem mindegy, hogy milyen töltöttségi szintről indul a betárolási szezon jövő tavasszal. A november 1-re uniós szinten előírt legalább 80 százalékos tárolói töltöttségi szinten már bőven túl van a közösség: az AGSI adatai szerint már csaknem 93 százalékon jár. Szokatlan módon nem kezdett el október elejétől lefelé görbülni a töltöttségi grafikon, hanem rendületlenül emelkedik. Ez a magas árak mellett nyomott ipari és szolgáltató szektori felhasználással, a kényszerű spórolással és a sok országban még mindig gőzerővel folytatódó betárolással egyaránt összefügg.
  • Továbbá a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinens számára, ez pedig segíthet abban, hogy a már említett takarékosság könnyebben megvalósulhasson. Emellett Európának sikerült új forrásokból biztosítani a gázellátás egy részét, többek között ez volt az oka annak is, hogy az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások nem tudták felhajtani az árakat, és a piaci szereplőket sem kifejezetten aggasztották.
  • A csütörtöki EU-csúcson fontos gázpiaci döntések születtek, melyek alapján kétféle gázársapka is jöhet, emellett a közös gázbeszerzés és a vészhelyzeti gázkisegítés alapszabályait is eldöntötték a tagállamok, továbbá egy portugál-spanyol-francia alku a mi régiónk gázellátását is javíthatja, és elvi síkon kinyitották az ajtót a vezetők azelőtt is, hogy akár új közös forrásokból is tompíthassák a tagállamok az energiaszámlákat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik