Gazdaság

Jelentősen csökken a gázár az EU-csúcs után

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Jelentős mínuszban van a pénteki kereskedésben az európai gázár, miután a csökkenő keresleti aggályok mellett az EU-s gázársapkáról szóló tárgyalások vannak a piaci szereplők fókuszában – írja a portfolio.hu.

Péntek reggel az európai nagykereskedelmi gázárhoz kapcsolódó határidős jegyzés 120 euró/megawattóra környékén, június eleje óta nem látott szint közelében mozgott az Európában irányadó holland gáztőzsdén (TTF). Tízóra előtt 9,1 százalékos volt az esés, míg az előző csúcshoz képest 65,9 százalékos mínuszba került a gázár.

A délután első felére ráfordulva szakad tovább a gázár , több mint 10 százalékos mínuszban is járt ma a jegyzés 112 euró/megawattóra közelében – olvasható a portálon.

Az elmúlt időszakban látott esés részben a szokásosnál melegebb őszi hőmérsékletnek, valamint a bőséges LNG-kínálatnak köszönhető, amelyek miatt csökkentek a keresleti aggodalmak. Az európai gáztárolók több mint 92 százalékban megteltek, Németországban pedig 96 százalékos a készletezési arány.

Az árak esését részben a vártnál alacsonyabb szeptemberi norvégiai gázkitermelés fogta meg, ami azonnal aggodalmat keltett a kínálat szűkülésével kapcsolatban.

Eközben az Európai Unió új energiaügyi intézkedéseket javasolt a magasra szökő energiaárak és az üzemanyag-ellátási nehézségek kezelésére, beleértve a közös földgázbeszerzés létrehozásának tervét. Az azonnali gázárplafon azonban valószínűtlen, mivel az országok továbbra is megosztottak az elképzelést illetően.

Mint korábban megírtuk: Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az EU immár “szilárd ütemtervvel” rendelkezik az energiaválság kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást. – Az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására.  Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására. A keret magában foglal majd egy költség-haszon elemzést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik