Gazdaság

Újabb energiaforráshoz nyúl a kormány a válság megfékezése érdekében

„A magyar energiapolitika szuverenitásának megőrzésére és egyben az elhúzódó energiaválság hatékony kezelésére a jövő tiszta energiaforrásainak hasznosítása lehet a megoldás. A megbízható és megfizethető energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából, ezért a magyar Kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát” – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében, ami szinte még nem is élesedett, amikor Orbán Viktor miniszterelnök aláírta az ehhez kapcoslódó kormányhatározatot.

A TIM közleményében részletezik, hogy Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik, a geotermiában rejlő energetikai potenciál viszont nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek tennie kell érte, hogy ez hasznosuljon, ezért paradigmaváltásra van szükség. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az ösztönző jogszabályi- és a vonzó befektetői környezet kialakításával, illetve az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával járul hozzá az ország önfenntartásához, hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke.

A közel 160 éves földtani és bányászati tudás birtokában a Hatóság felügyelni és ösztönözni tudja a magyar föld ásványi és energetikai kincseinek hasznosítását, a bányafelügyelet által pedig a hatósági engedélyezések és ellenőrzések is egy kézben összpontosulhatnak, áll a szövegben.

„A kormány az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd euró beruházást jelent. Ebben többek között szerepel a geotermia is, hiszen környezetbarát alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, míg az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre” – emelte ki a témával kapcsolatban Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A termálvizes kapacitások minél szélesebb körű hasznosítása érdekében egyszerűsíteni és egységesíteni szükséges a geotermikus energiahasznosításra vonatkozó eljárásrendet, a kutatás, az engedélyezési eljárások, a hatósági felügyelet tekintetében egyaránt – mutat rá közleményében a szaktárca. A kormány döntése értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatot készít a geotermikus energiahasznosításra irányuló jogszabályi környezet kialakításáról, illetve a fejlesztések és beruházások ösztönzésének lehetőségeiről. Egy komplex kutatási program kidolgozásával és megvalósításával a hatóság hozzájárul a magas beruházási igénnyel és a jelentős földtani kockázattal jellemezhető beruházások költségeinek csökkentéséhez – írja közleményében a TIM.

Javítás: A cikk korábbi verziójában a TIM közlése alapján 16 milliárd eurós beruházás helyett 16 milliárd forint szerepelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik