Gazdaság

Miniszterelnökség: nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A sajtóban széles körben elterjedt jogértelmezést korrigálták a Miniszterelnökségnél.

A közleményben azt írták, hogy a sajtóban megjelent „álhírekkel” szemben nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz. A kormány törvényjavaslatának köszönhetően az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen az ügyfelek, így javul a szolgáltatás színvonala – idézi az MTI.

Igaz, a további letöltésekért ezer helyett háromezer forintot kell majd fizetni, megszűnik ugyanis a nem hiteles másolatok lekérdezésének lehetősége.

Eddig minden állampolgár letölthetett évente két alkalommal egy-egy nem hiteles tulajdoni lapot ingyen, a többi nem hiteles dokumentumért pedig 1000 forintot kellett fizetni. Ha viszont elfogadják a módosító javaslatot, akkor már csak hiteles tulajdoni lapmásolat lesz igényelhető 3000 forintért (az eddigi 3600 helyett).

A javaslatot azzal indokolták, hogy a papíralapú, nem hiteles másolatot már korábban kivezették, most tehát csak annyi történik, hogy elektronikusan is megszüntetik ezt a lehetőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik