Gazdaság

Több mint ötödével csökkent a Gazprom földgázkitermelése

Marcin Bielecki / MTI / EPA-PAP
Marcin Bielecki / MTI / EPA-PAP

Jelentősen csökkent a felszínre hozott orosz gáz mennyisége, az idei kitermelés 18 százalékkal volt eddig alacsonyabb a 2021-es, ugyanerre az időszakra vonatkozó adathoz képest – írta a 444 az akm.ru közleményére hivatkozva. A Gazprom 2022. január 1. és október 15. között 327,4 milliárd köbméter gázt termelt ki, ami 72 milliárd köbméterrel maradt el a tavalyitól.

A csökkenésért 9,5 milliárd köbméter erejéig a belföldi kereslet esése a felelős. Ez a visszaesés összefügghet a szankciókkal, amelyek miatt egyes gyárak nem képesek fenntartani a termelést.

A csökkenés azonban legnagyobb részt annak köszönhető, hogy Oroszország jelentősen korlátozta az európai exportját. Itt a visszaesés 41,4 százalék, azaz 89,3 milliárd köbméter. Már 2021 nyarán elkezdte a Gazprom visszafogni az exportot Európa felé, és idén fokozatosan egyre több vásárlójától vonta meg a földgázt, a konfliktus kezdetétől pedig újabb és újabb vezetékeket állított le. Bár Kína és India növelte gázvásárlását, ez a kieső EU-s megrendelések töredékét váltották csak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik