Gazdaság

Ilyen is előfordul: sarokba szorította az adós a behajtót

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordult az egyik adós, mert sérelmezte, hogy bár a vele szemben indított végrehajtási eljárásban a jövedelmére letiltást adott ki a végrehajtó, és folyamatosan teljesítették is a levonásokat, a követeléskezelő nem minden teljesítést számolt el a tartozás csökkentésére. Mintegy 700 ezer forint elszámolását hiányolta, és csatolta is ennek kimutatását – írja az Azénpénzem.hu.

Az eljárás során a követeléskezelő elismerte, hogy a kérelmező által megjelölt tételek valóban beérkeztek, azonban elmondása szerint „technikai hiba történt”. A szükséges korrekciókat a behajtó már a PBT eljárása során elvégezte és a tartozást ennek megfelelően csökkentette. Nemcsak pénzét sikerült visszaszereznie a panaszosnak. Elérte azt is, hogy a korrekció után fennmaradó tartozás kétharmadát kamatmentes részletekben fizethesse.

Mint a jegybank mellett működő PBT egyik tagja szakcikkében hangsúlyozta: ez is rámutat arra, hogy egy fogyasztó pénzügyi előképzettség nélkül is sokat tehet ügye rendezése érdekében. Ehhez persze fontos, hogy az adós nyomonkövesse tartozásának alakulását, és tisztában legyen a legfontosabb fogalmakkal, szabályokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik