Pénzügy
Image: 73001623, pénznemek /pénz/valuta/bankjegy/, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Lepattintotta a biztosító az ügyfelet, végül 11 milliót kellett fizetnie

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 13:12

A  Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé kerülő, sokszor több éves pénzügyi viták csaknem 20 százaléka zárul megegyezéssel; számos kis összegű követelésnél, illetve méltányossági ügyben született megállapodás a tartozás részbeni elengedéséről vagy a fizetési kötelezettség átütemezéséről, azonban nem volt ritka a több milliós egyezség sem - mondta Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke az MTI-nek.
Korábban a témában:

A PBT előtt megkötött egyezségek egy részében mindkét fél engedett az igényéből, más esetekben a teljes fogyasztói követelés teljesítését vállalta a pénzügyi intézmény. Példaként említett egy, a biztosítási szektorban kötött egyezséget, amelynek révén 11 millió forintos jogos követeléséhez jutott hozzá a kérelmező egy baleseti halál esetére szóló biztosítási szolgáltatás kapcsán.

A kérelmező három éven át próbálkozott a biztosítónál, mielőtt a PBT-hez fordult – mondta.

Békéltetési mérleg

Idén október végéig – az elszámolási ügyek nélkül – 3813 új kérelem érkezett a testülethez és 4072 ügyet zártak le, ezek közül 898 kérelem még tavaly érkezett, de abban az évben nem fejeződött be. A lezárt ügyekből 753 egyezséggel, 3 ajánlással, 1 pedig kötelezéssel zárult. A PBT október végéig 5192 elszámolási ügyet is kezelt – 4162-t ebből tavaly kezdeményeztek -, közülük még 76 van folyamatban.

A PBT elnöke kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kétnapos konferenciát rendez a magyarországi alternatív vitarendezésről. A november 30-án kezdődő konferencia lesz az első Magyarországon, amely a hazai alternatív vitarendezés teljes spektrumát felöleli, szervezői átfogó képet kívánnak adni a Magyarországon elérhető alternatív vitarendezési módokról, a történeti előzményekről és az elért eredményekről – sorolta.

900 szervezet foglalkozik vele

Magyarországon több mint 900 mediációs szervezetet tartanak nyilván az Igazságügyi Minisztériumnál, húsz általános és egy pénzügyi békéltető testület, valamint öt választott bíróság működik. Foglalkoznak a közjegyzők is közvetítői tevékenységgel, és van olyan speciális szervezet is, mint a regisztrációs döntnök, amely a közvetlenül a “.hu” felső szintű internet domain közdomainjei alá delegált domain nevek tárgyában keletkezett viták eldöntésére szolgál – tette hozzá a PBT elnöke.

Kovács Erika beszámolt arról is, hogy januártól két, a pénzügyi békéltetést érintő jogszabály is változik. Az egyik személyi jövedelemadó-mentessé teszi a magánszemélyek számára a pénzügyi szolgáltatók által elengedett hitelkövetelést. Ha a felek a PBT-nél egyezségre jutnak, s a pénzügyi szolgáltató elengedi az ügyfél hiteltartozását vagy annak egy részét, az elengedett összeget a fogyasztónál nem veszik jövedelemként figyelembe – mondta Kovács Erika.

A bankoknak egymillió alatt alá kell vetniük magukat

A másik módosítás jogorvoslati lehetőséget kapcsol ahhoz a szabályhoz, amely jövőre arra kötelezi a bankokat, hogy 1 millió forintos ügyértékig alávessék magukat a PBT határozatának: elfogadják az abban szereplő kötelezést, ha nem tudnak az ügyféllel megegyezni, és a fogyasztói igény jogos.

A jogorvoslat során a jogvitát az érintett fogyasztók lakóhelye szerinti járásbíróságok döntik el. A PBT nem peres fél, határozata e jogorvoslattal automatikusan hatályát veszti, a jogvita közvetlenül a kérelmező és a szolgáltató között zajlik majd – hangsúlyozta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.