Gazdaság

Népszava: tankolási őrületet okozott az árstop

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az első három negyedév során 41 százalékkal több 95-ös benzin fogyott az előző év hasonló időszakához képest a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak kútjain – írja a Népszava a legnagyobb töltőállomás-láncokat tömörítő szervezet adatai alapján. A termékből közel 1168 millió liter fogyott. Ezt az értéket csak 2007 1194 literje haladta meg. Normál gázolajból 37 százalékkal többet vásároltak a több mint ezer márkás – szakkifejezéssel „színes” – hazai kúton. A termékből 2,1 milliárd litert adtak el, ami soha nem látott szint.

A prémiumtermékek iránti kereslet ugyanakkor hasonló arányban zuhant. A prémiumbenzinek iránti kereslet 41 százalékkal 139 millió literre esett, míg a kiemelt minőségű gázolajból a 2021 januárja és szeptembere közötti időszakhoz képest 35 százalékkal kevesebb, 143 millió liter fogyott. Az összes benzin iránti kereslet így „csak” 23 százalékkal nőtt, 1307 millió liter kelt el. Ez a mennyiség szintén abszolút rekord.

Szakértők a rekordszintű forgalmat, illetve a hatósági áras alaptermékek emelkedési ütemét egyértelműen a tavaly november közepén literenként 480 forintban meghúzott üzemanyagársapkával magyarázzák – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik