Gazdaság

Európa-rekorder lett a magyar infláció szeptemberben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A rezsicsökkentés csökkentése miatt várható volt, hogy augusztusról szeptemberre ki fog lőni a hazai éves fogyasztóiár-index. De az már nem, hogy az átlagos 4,5 százalékpontos egy havi magyar emelkedésnél azonban nem lett magasabb Európa egyetlen országában sem.Még a hiperinflációját már hosszabb ideje cipelő Törökországban is csupán 3,24 százalékpontot ért el a bővülés mértéke – írja a Privátbankár.hu.

Érdekességként azt is megemlítik, hogy  a mostani, háborúval terhelt, válságos környezetben sem törvényszerű, hogy emelkedjen az infláció. Mert bár a szeptemberi fogyasztóiár-indexeit cikkük megjelenéséig publikáló 37 ország többségében, 26-ban augusztushoz képest valóban fokozódott az éves pénzromlás mértéke, 11-ben csökkent.

Az infláció elleni védekezés fő monetáris politikai ellenszere a jegybanki alapkamat emelése. Ezzel nemcsak az MNB élt – amely monetáris tanácsa a szeptember végi ülésén 125 bázisponttal, 13 százalékra srófolta az irányadó rátáját –, hanem mellette egy sor ország. Például Románia, Izland, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia.

A jegybanki alapkamatoknál azonban megelőztük a törököket – miután ők nem emeltek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszont igen –, sőt a képzeletbeli dobogóra is felkúszott Magyarország. Elveszítette ugyanakkor az augusztusi „bronzérmes” pozícióját a tekintetben, mennyivel haladja meg az infláció az alapkamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik