Gazdaság

Parragh László: Az MNB döntése recessziót és csődhullámot hoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban – mondta a Portfolio-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Szerinte vállalkozások tömege fog csődbe menni, mert nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni.

A jegybank reggel közölte, hogy korábbi drasztikus bejelentésétől eltérően kamatot emeltek a pénzpiac stabilitása érdekében. A forint ettől nem függetlenül nagyot lódult a nap folyamán. Az árfolyam estére az euróval szemben 418 forint körül stabilizálódott. Ez jelentékeny javulás a reggeli 428,81 forintos árfolyamhoz képest.

Kapcsolódó
Fontos bejelentések az MNB alelnökétől: kamatot emeltek a pénzpiac stabilitása érdekében
A jegybank finanszírozza az energiaszámlák kifizetéséhez szükséges devizát is.

A mai, drasztikus kamatemelés Parragh szerint azonban egyáltalán nem transzparens, és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Parragh a pénteki kamatdöntéssel összefüggésben megállapította:

  • Sérült az a jegybanki funkció, amely szerint az intézmény előretekintő iránymutatást ad a gazdaság érintettjeinek, a bizonytalanság pedig megnehezíti a vállalkozások helyzetét.
  • Az ilyen drasztikus, nem várt lépésekkel nem lehet lehorgonyozni azokat a várakozásokat, amiket korábban már ilyen céllal bejelentett az MNB.
  • A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot, és recesszióba taszíthatják a gazdaságot.
  • A jegybank lépése nyomán számos cég kereshet finanszírozást külföldi devizában, azonban ez kockázatos játék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik