Gazdaság

Körvonalazódik, mennyi lehet jövőre a minimálbér

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nagyon szűk mezsgyén mozoghatnak idén a minimálbér-tárgyalások, a szakszervezetek minimumelvárása az inflációval megegyező mértékű emelés, amibe talán még a munkaadók is belemennek, ha nem romlik meg drasztikusan a munkaerőpiaci helyzet a következő hónapokban – írja a VG.hu.

A lapunknak nyilatkozó érdekképviseletek is azt mondták, az infláció körüli emelés elfogadható lehet, feltéve hogy a kormány is valamilyen formában részt vállal belőle.

Kapcsolódó
Inflációkövető lehet a jövő évi minimálbér-emelés
Úgy tűnik, ebben a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek is egyetértenek.

Az idei tárgyalások legnagyobb kérdése a várható infláció mértéke lesz, amelyről pontos adatot még sem a Pénzügyminisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Banktól nem kaptak a szociális partnerek. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szolgál egyedül támpontként, amely jövőre 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósol.

Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor

  • 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 200 ezer forintról, míg
  • a most bruttó 260 ezer forintos garantált bérminimum 290-296 ezer forintra nőhet.

Azon se csodálkozhatnánk a portál szerint, ha az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek is feljebb tolódnának.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre azt nyilatkozta a VG-nek, hogy egyedül abban az esetben elégednének meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség réme, és ezt megbízhatóan alátámasztja a munkáltatói oldal. Nyilvánvaló, hogy önként és dalolva nem engedhetik a létminimum alá a minimálbér nettó tartalmát, ez egy sarokpontja a megállapodásnak – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik