Gazdaság

Hosszabb távon a forint jelentős gyengülését sem tartják kizártnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A forint további gyengülését vetíti előre a technikai elemzés grafikonja, első körben a 440-es szint lehet elérhető az euróval szemben, később viszont akár az 500 körüli árfolyam is kirajzolódik – írja a Reuters technikai elemzése alapján a Portfolio. Azt írják még, hogy ha hosszabb távon tovább folytatódik a forint zuhanása, akkor a 450 feletti szint is reálisnak látszik, sőt akár a 496,15-ös, vagyis 500-hoz közeli árfolyamot is bele lehet látni a grafikonba. Hogy így lesz-e, az majd kiderül. Október 12-én reggel az euró jegyzése éppen erősödött, 429,83 forintra.

A hírügynökség szerint amiatt botladozik a forint az utóbbi időkben, hogy

  • a jegybank kamatemelései lassítják a gazdaságot,
  • miközben a jelenlegi forintgyengülési hullám közvetlen kiváltó oka éppen az volt, hogy az MNB két hete bejelentette a kamatemelések befejezését.

Ez különösen annak fényében tűnik negatívnak a portál szerint, hogy a kedden megjelent adat szerint az éves infláció az augusztusi 15,6 százalékról szeptemberre 20,1 százalékra emelkedett. Ez pedig változatlan kamatszintek mellett jelentősen romló reálkamatot jelent.

A Reuters kiemeli, hogy a forint euróval szembeni gyengülését jó ideje támogatja a dollár-forint árfolyam emelkedése is.

Kapcsolódó
Szerda reggel is történelmi mélyponttal kezdett a forint
Az euró jegyzése épphogy 430 alatt van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik