Gazdaság

Jó hírt kaptak a gázzal fűtők: mélypontra került az ár

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Hétfőn tovább folytatódott a gázár csökkenése: a tőzsdei nyitást követően 145 euró/megawattórás szint alatt áll a jegyzés, erre pedig június óta nem volt példa. Az elemzések szerint két tényező áll az esés hátterében - írja az index.hu.

Az Európában irányadó holland gáztőzsdén, a TTF-en összességében két ok miatt csökkent a gázár tőzsdei jegyzése:

  • egyrészt a vártnál jobban alakul a gáztárolók töltöttsége. Az európai tárolók már majdnem elérték a maximális töltöttségi szintet, összesen több mint 90 százalékban megteltek.
  • másrészt az időjárás is a vártnál enyhébbnek ígérkezhet a téli időszakban.

A pénteki 156,7 euró/megawattórás záróértékhez képest 7,8 százalékkal csökkent a gáz ára. A hétfő reggeli órákban a 144 eurós szinten áll a jegyzés. Fontos megjegyezni, hogy a mostani árszint már közel 58 százalékkal van alacsonyabban az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. Utoljára pedig június végén állt ilyen alacsonyan a jegyzés – hívják fel a figyelmet a portálon.

Az EU korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022–2023 telére földgáztárolóinak legalább 80 százalékát, az azt követő telekre pedig 90 százalékát feltölti. A gáz európai árfolyama a londoni ICE tőzsde adatai szerint július 21. óta először csökkent 1550 dollár/ezer köbméter alá.

A gáz ára jelenleg ellentétesen mozog a kőolaj árával. A Brent nyersolaj 2022. decemberi szállításra vonatkozó határidős jegyzése a londoni ICE tőzsdén pénteken hordónként 98 dollár fölé emelkedett. Erre legutóbb 2022. augusztus 31-én volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik