Gazdaság

347 milliárd dollárt veszíthetnek a bankok a kibertámadások miatt 2024-ig

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A bűnözők 2021-ben egy átlagos vállalkozás ellen mintegy 270 kibertámadást kíséreltek meg, ami 31%-os növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki az Accenture átfogó, világszerte 4700 vállalatvezető megkérdezésével készített kiberbiztonsági jelentéséből. A válaszadók több mint négyötöde arról számolt be, hogy többet kellett költenie a védekezésre, amely az előző évi 10 helyett immár a teljes IT büdzsé 15 százalékát adta. 2021-es előrejelzésük szerint

  • a bankok elleni kibertámadások 2020-ban és azon túl 347 milliárd dollár veszteséget fognak okozni,
  • a biztosítók 305 milliárd,
  • a tőkepiacok pedig 47 milliárd dollárt veszítenek 2024-ig.

Az elmúlt néhány évben számos tényező növelte a kiberfenyegetés szintjét: ilyen volt a világjárvány következményeként az otthoni munkavégzés elterjedése, illetve a személyes adatok védelme iránti fokozódó érzékenység. Új típusú fenyegetések is megjelentek: egyre többször vették célba a vállalatok ellátási láncát, és a beszállítók elleni sikeres támadások aránya 44-ről 61 százalékra emelkedett a már idézett jelentés szerint. A leggyakoribb támadási mód a zsarolóprogramok (ransomware) használata.

Arra is kitérnek, hogy van néhány alapvető lépés, amelyet minden vállalat megtehet azért, hogy ne váljon áldozattá – ráadásul ezek a lépések hatékonyabbá tehetik a szervezetet, miközben segítenek abban is, hogy a keletkező adattömegből üzletileg hasznos információkat nyerjen ki. Ilyen lépésként említi az Iron Mountain Magyarország a papíralapú nyilvántartások digitalizálását, illetve a megmaradó papír alapú dokumentumok tárolási biztonságának növelését, az egységes adatkezelést, és az elektronikus eszközök körültekintő selejtezését.

Ezt különösen fontosnak tartják a pénzügyi szolgáltatások területén, ahol kiemelkedő jelentőségű az információk és az üzleti adatok hatékony és stratégiai szintű felhasználása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik