Belföld

Tankönyv, lakásbiztosítás, tunéziai út – ezek fogják vissza a vágtató inflációt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Mindössze 35 olyan cikk van, a KSH mintájából kigyűjtött 927 tételből, amely olcsóbb volt az idén augusztusban, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek közül a petrezselyemgyökér 7,4 százalékkal kerül kevesebbe, a tunéziai vakáció ára pedig két százalékkal csökkent. Ezzel szemben 670 cikknek nőtt az ára: a leginkább dráguló termékek között az élelmiszerek vannak többségben. A tartós fogyasztási cikkek közül kiemelkedik az Opel Zafira, amelynek az ára negyven százalékkal emelkedett.

Az inflációról az elszabaduló árak miatt számos cikket írtunk már, most arra voltunk kíváncsiak, melyek azok a termékek, illetve szolgáltatások, amelyek olcsóbbak lettek 2022 augusztusában az előző hónapohoz, illetve az előző augusztushoz viszonyítva. Bár a Központi Statisztikai Hivatal havi bontásban közli egyes cikkek fogyasztói átlagárának változásait, a hivatal óva int attól, hogy ezeket egymáshoz hasonlítsuk – a bérletek árai például csökkenést mutatnak, holott – módszertani változás miatt – csak a fővárosi BKK-bérlet került az egyik sorból egy másikba. Ráadásul a lista nem teljes: a KSH egy ezer tételből álló reprezentáns-gyűjteményen keresztül vizsgálja az infláció mértékét. Adatkéréssel fordultunk a hivatalhoz: arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes reprezentánsok árindexei hogyan változtak a nyár utolsó hónapjában az egy hónappal, illetve egy évvel korábbiakhoz képest.

Kizárólag azon cikkeket vettük figyelembe, amelyek mindkét évben szerepelnek a listán (annak összetétele ugyanis évről évre minimálisan módosul), a reprezentánskódok alapján csoportba rendeztük őket (többi között élelmiszer, szeszes italok vagy ruházkodás), majd kiszámoltuk az árindex alapján, hogy olcsóbb vagy drágább lett-e az adott cikk, és ha igen, mennyivel.

A 927 termékből, illetve szolgáltatásból júliusról augusztusra 670-nek, azaz közel háromnegyedének nőtt az ára, 135-nek nem változott, 122-nek pedig csökkent. Utóbbi csoportba tartozik többi között

  • a párizsi utazás (repülővel, reggeli, zuhanyzós szállás, 4 nap, 3 éjszakára számítva), amely 16 százalékkal lett olcsóbb,
  • a videójáték Play Station 4-hez (legkeresettebb), amiért 6,5 százalékkal kell kevesebbet fizetni,
  • illetve a lakásbiztosítás (csak épület: 50 négyzetméteres, társasházi lakás, átlagos kivitel, 1980-ban épült, tízemeletes házban, Budapest XIV. kerületében, csekken fizetve), ami augusztusban 4 százalékkal kevesebbe került.

Ábránkon minden egyes hatszög egy cikket takar, az oldalsó panellel pedig tetszés szerint lehet rendezni a közel ezer hatszöget. Ha például kategória szerint csoportosítjuk őket, kiderül, hogy a legtöbb (246) a háztartási energia, egyéb cikk kategóriába sorolódott a KSH-nál, a második legnagyobb kategóriát (216 elemmel) pedig az élelmiszerek alkotják. A legkisebb csoportban (35 cikk) a szeszes italok, illetve a dohányáruk tartoznak. Ha ezután a színezésnél beállítjuk, hogy az árváltozás iránya alapján rendezze az elemeket, akkor szembetűnő, hogy a legnagyobb arányban az élelmiszerek esetében nőttek az árak (216 termékből 192-nek), a szeszes italok és dohányáruk közül pedig csupán a félliteres vodka ára csökkent. Ha ugyanerre vagyunk kíváncsiak, megnézhetjük más bontásban is: ha a színezés helyett az összehasonlítást választjuk és ott adjuk meg, hogy az árváltozás irányára vagyunk kíváncsiak, akkor táblázatosan láthatjuk az egyes elemeket. Szembetűnő, hogy a ruházkodásnál nagyjából ugyanannyi tételnek emelkedett az ára, mint amennyinek csökkent.

Ha a második feltételt átállítjuk az éves árváltozásra, már sokkal szélsőségesebb értékeket kapunk: a hatból négy kategória esetében eltűntek azok a cikkek, amelyeknek nem változott az áruk, kizárólag a háztartási energia, egyéb cikk, illetve a szolgáltatások esetében maradt pár tucat elem.

Mindössze 35 olyan cikk van (az összes 3,8 százaléka), amely olcsóbb lett tavalyhoz képest: az élelmiszerek közül a petrezselyemgyökér 7,4 százalékkal kerül kevesebbe, az őszibarack pedig 2,5-tel.

A legnagyobb arányban a tankönyv ára csökkent (közel 28 százalékkal kerül kevesebbe), ezt követi néhány típusú lakásbiztosítás, illetve a notebook (-9,1 százalék), a női pulóver (-4,5 százalék), illetve a tunéziai út (repülővel, kötelező egyéb díjakkal, 4 vagy 5 csillagos hotel, all inclusive, 8 nap, 7 éjszaka – -2,3 százalék).

A cikkeket tíz csoportra osztottuk (decilisek) a szerint, hogyan változott az áruk egy év alatt. A legfelső tizedben (tehát a 93 legjobban dráguló tétel között) zömével élelmiszerek találhatók (az ábrán az egyéves decilis alapján kell csoportosítani, majd összehasonlítani a kategóriával), de a tartós fogyasztási cikkek közül két tétel is a drágulási toplista élén végzett: az Opel Corsa 35, az Opel Zafira 40 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest – ennek egyik fő oka a globális chiphiány.

Az első decilis nagy részét a szolgáltatások (többi között Budapest-matrica, szemétszállítás, hatos lottó) teszik ki, az élelmiszerek közül pedig a fent említett kettőn kívül még a földieper csatlakozott a csapathoz – igaz, mindössze fél százalékkal lett olcsóbb.

Az egerét az egyes hatszögek fölé húzva megnézheti az adott elemhez tartozó adatokat (decilisek, kategória, árváltozás iránya, stb.).

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik