Mohos Márton / 24.hu
Gazdaság

Rezsiválság: minden vásárlót érintő változások a Lidl, a Tesco és a Spar üzleteiben

Energiatakarékos intézkedésekkel készülnek a legnagyobb hazai áruházláncok a rezsiválságos időszakra. Ezek közül jó néhányat a vásárlók is érzékelni fognak - írja körképében a Pénzcentrum.hu.

A Tesco arról számolt be a portálnak, hogy a csökkenő energiafogyasztás a működési költségek minimalizálása által a drágulás ütemét is fékezni tudja, ami a vásárlók szempontjából kulcsfontosságú. Az energiaárak folyamatos emelkedése ugyanis az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

A lánc a fűtési időszakban csökkenti az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházakban dolgozó munkatársaink komfortérzete ne változzon. Lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelünk az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, azokat szükség szerint cserélik további intézkedéseik között szerepel, hogy lekapcsolják a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik, és további intézkedéseket is mérlegelnek.

A Lidl-nél elárulták, hogy folyamatosan hajtanak végre újabb és újabb intézkedéseket annak érdekében, hogy az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását csökkentse. Ezek közül a legfontosabbak között szerepel, hogy mind az áruházak, mind a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték és szintén LED-re cserélték a hűtőbútorok világítását is, mellyel jelenős fogyasztás takarítható meg.

Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetnek. Ennek köszönhetően például a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol.

A diszkont szellőzőrendszereit kizárólag hőcserélőkön keresztül működnek. Az új boltoknál pedig VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, amelyekkel különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Logisztikai központjaikban és áruházaikban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére.

Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezik, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsolják. Elektromos fogyasztásmérőket – almérőket – építenek ki az áruházakban annak érdekében, hogy a fogyasztások folyamatos monitorozásával, ellenőrzésével, a felesleges áramfogyasztást megakadályozzák – emelte ki a lapnak a Lidl,

A Spar számos energiahatékonysági intézkedést hozott, így egyebek közt az új és felújításra került áruházak esetében ajtókat használnak a hűtőbútorokon, továbbá minden üzletükben kikapcsolják a világítást és gépeket, ha azokra nincs szükség. Szintén az összes üzletben olvasztási ütemtervet készítenek a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében, lekapcsolják a világító testeket a boltok zárását követően épületen belül és kívül is. Szintén lekapcsolják a légcserélő rendszereket éjszakára, továbbá sor kerül a tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolására is az üzletek zárása után, kivéve bevásárlóközpontok esetében.

A Spar a hűtőrendszerek hulladékhőjét használja a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz az új és felújításra került áruházak esetében, valamint egyes boltjaiban földhőszivattyút alkalmaz. Az új és felújításra került áruházak esetében intelligens épületüzemeltetési szoftvert alkalmaznak, mely a belső hőmérséklet automatikus szabályozásában játszik szerepet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.